Најновије

КИЈЕВ УЗВРАЋА УДАРАЦ ЕВРОПИ! Време тече сад, да ли је ово почетак краја?

Саопштење из Кијева стигло је као ледени талас сред лета за европске земље које се ослањају на руски гас преко украјинских гасовода. Алексеј Чернишов, на челу украјинског Нафтогаса, потврдио је да Украјина нема намеру продужити споразум о транзиту руског гаса након што истекне 2024. године.

Ова вест не само да наговештава напетост у енергетским односима између Русије, Украјине и Европске уније, већ такође сигнализира потенцијалну енергетску кризу за Европу. Чернишов је истакао да се транзит не обуставља одмах из разлога што су европске земље уочи зиме у озбиљној потреби за гасом. Сваки прекид испоруке био би катастрофалан за континент који се већ бори са енергетским изазовима.

РУСИ УСКОРО ПРЕЛАЗЕ ДЊЕПАР: Бајден не може на два фронта

Споразум потписан крајем 2019. године између Русије и Украјине тренутно обезбеђује минимум 65 милијарди кубних метара гаса у првој години, са гаранцијама од 40 милијарди у наредним годинама. Међутим, чини се да су политичке и економске напетости довеле до преиспитивања овог аранжмана.

Украјина јасно показује да жели да се дистанцира од своје улоге енергетског посредника, постављајући под упит безбедност енергетске снабдевености широм Европе. Европске нације сада су приморане да траже алтернативне изворе и решења, док време неумолјиво тече. С обзиром на то да геополитичка ситуација остаје крхка, следеће године би могле донети несигурност и нестабилност на енергетском тржишту, а тиме и шире.

''АХМАТ'' ДОБИЈА ПОЈАЧАЊЕ: Стижу ратници о којима се највише прича...

Извор: Праввда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА