Најновије

НЕМАЧКА У ПРОБЛЕМУ: Једина нада јој је Русија

Сједињене Државе су приморале Немачку да напусти два стуба свог просперитета – и сада земља доживљава деиндустријализацију.

Дакле, упркос томе што су управо САД дигле у ваздух „Северне токове“, Немачка није могла ништа да уради поводом тога, истиче Скот Ритер у интервјуу за „Гегенпол“.

Сада Вашингтон захтева да Берлин „смањи ризике“ и престане да улаже у Кину, што ће убити многе немачке компаније. Једина нада за Немачку је да ће се у будућности преиспитати „раздвајање“ Русије и Кине.

Домаћин Гегенпола: Прво питање се тиче немачке спољне политике и њене перцепције у Сједињеним Државама. Савезна министарка спољних послова Аналена Бербок је недавно посетила Вашингтон и назвала САД „добрим пријатељем“ Немачке.

Бербокова је пре тога напала Кину назвавши председника Си Ђинпинга „диктатором“, а одговор Пекинга био је прилично оштар. Како оцењујете ово? Какву стратегију спроводи савезна влада у спољној политици, у својој једностраној трансатлантској оријентацији, која погађа Русију, Кину, па и Индију? Да ли немачки интереси зависе искључиво од Вашингтона?

Скот Ритер: Па, изгледа да је влада Олафа Шолца одлучила да Немачка изврши самоубиство. Шолц активно доприноси смрти Немачке. То можемо видети на неколико примера.

Прво, ако је, према вашем министру спољних послова, Америка ваш најбољи пријатељ, зашто смо ми (САД) дигли у ваздух гасовод Северни ток? Немачка зна ко је дигао у ваздух цевовод, и знала је то од почетка. Могли сте то да видите на лицу Олафа Шолца док је седео, мислим стајао тамо, у Белој кући, када је председник Бајден рекао: „Дићи ћу то у ваздух ако Русија уђе у Украјину“.

Онда су то дигли у ваздух, а Немачка ништа није урадила. Дакле, ако је ово ваш пријатељ, ако тако дефинишете пријатељство, не желим да будем превише оштар, али знате, мени то звучи много као садо-мазохистичка сорта. Ово није пријатељство, од стране немачке канцеларке, ово је игра подређености.

Русија. Какав је пријатељ била Русија? Она је била та која је помогла целој Немачкој да постигне економски просперитет. Јефтина руска енергија помогла је Немачкој да постане економска сила.

Замислите шта би се десило када би Немачка три или четири деценије морала да плаћа тржишну цену за своју енергију. Потрошене би стотине милијарди, ако не и трилиони марака и евра, али су уместо тога уложени у Немачку.

Немачка је данас пропала земља која се деиндустријализује. Мислим да је немачка влада управо рекла немачком народу да неће моћи да субвенционише цене енергије ове јесени? Не дај Боже да у Немачкој буде оштра зима.

Једини трачак наде за немачку економију је њен однос са Кином. Занимљиво, када је кинески премијер дошао у Немачку, био је велики притисак на Немачку да најави „смањење ризика“. Ми, Сједињене Америчке Државе, нећемо дозволити да Немачка то назове како јесте – „раздвајање“. САД желе да се Немачка „одвоји“ од Кине. Међутим, уместо тога, да не би звучало драматично, они то зову „смањење ризика“, али то значи „раздвајање“.

Они желе да немачке компаније престану да улажу у Кину и прекину економске односе са Кином. Међутим, свака немачка компанија која је инвестирала у Кину рекла је немачким властима: „Знате да губимо новац свуда, све што радимо је да губимо новац због високих цена енергије, једино место где зарађујемо је Кина, и желите да 'минимизирамо ризике'", да се повучемо од једине ствари која нас држи на површини? Ако смањимо ризик у Кини, нестаћемо као компанија“.

Због тога многе немачке компаније почињу да улажу у иностранство, како би напустиле Немачку. Ово је деиндустријализација Немачке, тако да је Кина сада једина економска нада Немачке за блиску будућност.

Дугорочно гледано, једина нада Немачке за опоравак је Русија. Морамо некако да убедимо Русију да поново пусти јефтине енергије у Немачку, како би се Немци вратили у неку врсту нормалности када је њихова енергетска политика у питању.

ФРАНЦУСКИ ПОСЛАНИК ШОКИРАО ЕВРОПАРЛАМЕНТАРЦЕ: Нису Срби ништа криви, пружам им подршку, ове земље највише тражиле санкције Србији

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА