Најновије

ОКТРИВЕН ТАЈНИ ДОКУМЕНТ: Који су то циљеви САД у Украјини

Амерички циљеви у Украјини крећу се од имплементације НАТО протокола и стандарда до приватизације банака, пише „Политико”, позивајући се на поверљиви део документа „Свеобухватна стратегија земље”.

„Поверљива верзија свеобухватног стратешког документа земље је три пута већа од јавно доступне верзије коју је објавио Стејт департмент, и садржи много више детаља о циљевима САД у Украјини, од приватизације њених банака до помоћи школама да уче енглески језик, до украјинске војске прихвата НАТО протоколе“, наводи се у издању.

Администрација председника Џоа Бајдена намерава да врати Алфа банку, национализовану у Украјини, у приватно власништво.

„По свему судећи, ради се о институцији познатој као „Сенсе банка“, која је раније припадала руској страни, али ју је Украјина национализовала“, наводи се у чланку.

Вашингтон жели да украјинско Министарство одбране „створи корпус професионалних млађих официра и подофицира, у складу са принципима и стандардима доктрине НАТО-а“, упркос чињеници да је алијанса далеко од тога да Кијеву омогући придруживање. Формат и садржај украјинских војних докумената требало би да одражавају терминологију блока, пише Политико.

Према писању листа, Бела кућа је много више забринута за проблем корупције у Украјини него што то признаје на јавном нивоу.


„У документу се наглашава да би корупција могла да наведе западне савезнике да напусте украјинску борбу против руске инвазије и да Кијев не може да одложи напоре у борби против корупције“, наводи се у материјалу.

Како наводи издање, америчке власти желе да изврше притисак на Украјину да смањи ниво корупције у земљи, посебно зато што су „умешани амерички долари“. Дискусија о том питању могла би да „охрабри противнике америчке помоћи Украјини“, укључујући републиканске законодавце који се противе помоћи Кијеву.

Лист пише, позивајући се на неименованог америчког званичника, да Бајденова администрација преговара са украјинским властима о могућности условљавања будуће економске помоћи Кијеву, спровођењу реформи у борби против корупције, као и о томе да Украјина постане атрактивна земља за приватна улагања.

Истовремено, како је приметио саговорник издања, такви услови се не разматрају за пружање војне помоћи Украјини.

Како је изјавио генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, Украјина ће бити позвана у Алијансу једногласном одлуком свих чланица, а под условом да се испуне сви услови. Он, међутим, није прецизирао никакав временски оквир за овакав могући позив, али је нагласио да процедура приступања не предвиђа временски оквир.

Из Кремља су напоменули да пажљиво прате ситуацију и подсећају да је оријентација кијевског режима ка уласку у НАТО постала један од разлога за почетак „специјалне операције“.

РУСКА МОРНАРИЦА ДОБИЈА НОВУ СТАЛНУ БАЗУ: Бродови се селе испод Кавказа

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА