Најновије

ПРОБИЈЕНА НАЈСТРОЖЕ ЧУВАНА ГРАНИЦА НА СВЕТУ: Која је тајна успешне офанзиве Хамаса?

Војни експерт Билда Јулиан Роепке анализира како су Палестинци могли неочекивано да нападну Израел са најутврђенијег дела границе на начин који израелско руководство није очекивало

Хамас (Фото: Јутјуб)

Према његовом мишљењу, ракетни напади на Израел и заузимање војних база били су диверзантски маневри за одвлачење пажње.

Прво су Палестинци испалили хиљаде ракета на израелске градове. Био је то пре диверзантски маневар, пошто су становници пограничних региона навикли на стално гранатирање и мислили су да је то рутински аларм.

Стотине Палестинаца је потом прешло у појас Газе, једну од најстроже чуваних граница на свету, са хиљадама камера, дронова и граничара. Милитанти су пролазили кроз ограде од бодљикаве жице, ишли су мотоциклима и камионетима.

Оно што је изненадило Израел су палестински дронови који су бацали гранате на оклопна возила, као и милитанти на '’змајевима'’.

Израелска војска није очекивала да ће Хамас имати такву замену за ратно ваздухопловство.

Палестинци су планирали да се крећу у различитим правцима, нападајући војне базе Тзиким и Нахал Оз, као и гранични прелаз Ерец. Изненадили су израелске граничаре, хватајући заробљенике и оклопна возила. Али ови напади су били више диверзиони маневар, сигуран је Репке.

Главне мете су били цивили у пограничним заједницама као што су Сдерот, Нетивот и Офаким. Ту је убијено и заробљено на десетине људи. Улазећи ујутро у мирне градове, Хамас готово да није наишао на отпор.

Сада се израелске снаге безбедности боре да поврате контролу над 21 насељем на југу земље.

Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА