Најновије

СПРЕМА ЛИ СЕ ХИТНА ПОСЕТА ЗЕЛЕНСКОГ МОСКВИ? Вашингтон има јасне намере

Амерички државни секретар Ентони Блинкен могао би да назове Зеленског и каже му: „Слушај, хајде поништи онај декрет о забрани преговора, дођи прво у Вашингтон да ти кажемо шта да радиш, а затим иди у Москву”. И то ће бити урађено одмах.

Украјински председник Зеленски ће одмах отићи у Русију на преговоре ако добије наређење од владајућих елита у Сједињеним Државама, рекао је бивши премијер Републике Никола Азаров у интервјуу за Известија. Овако сликовито је одговорио на питање да ли су могући у догледно време мировни преговори Москве и Кијева.

Бивши премијер сматра да би украјински председник, такође по инструкцијама Вашингтона, могао да поништи указ о забрани преговора са Москвом, рекао је Азаров.

„Сам га донео, сам ће да га укине… ништа простије. И онда, Путину у госте.

Према његовом мишљењу, мало ко сада не зна да украјинске власти не могу самостално да доносе одлуке, већ се руководе упутствима својих партнера са Запада. Чак се и окружни тужиоци у Кијеву именују тек након што кандидате одобри специјална комисија коју чине Американци, објаснио је Азаров.

Зеленски је критиковао Запад због нереалних очекивања од Оружаних снага Украјине на бојном пољу, пише „Њујорк тајмс”.

„Зеленски је фрустриран нереалним очекивањима брзог успеха украјинских оружаних снага на бојном пољу. Постоји забринутост да ће спор напредак у борби против укорењених руских снага обесхрабрити савезнике Кијева да пруже војну помоћ", наводи се у чланку.

Раније је руски председник Владимир Путин рекао да мировни преговори о Украјини не захтевају „театралне гестове“, већ укидање кијевског указа о забрани таквих преговора. Шеф руске државе сматра исправним да се мало промени став Запада о Украјини и каже да се сукоб мора решити мирним путем.

Корисници друштвене мреже Икс критиковали су украјинског председника Зеленског због његове намере да на Малти одржи састанак на којем би се разговарало о сукобу са Русијом.

„Ово није формула за мир, он се састаје са другим земљама да би молио за још новца“, написао је један коментатор .

"Молим вас! Останите на Малти и никада се не враћајте у Украјину", позвао је други .

"Шта? Понестаје новца из САД?" – упитао је трећи.

"Разговарајте са Кремљом! Престаните да лупетате около и пређите на посао", саветовао је други корисник.

"Али не ово. Опет ћете тражити новац и не размишљати о миру", закључили су читаоци .

Како је писала Европска правда, шеф кабинета Зеленског Андриј Ермак договорио се са савезницима Украјине да одрже октобарски састанак саветника за националну безбедност шефова држава на Малти.

Москва је више пута изјављивала да је спремна за преговоре, али је Кијев увео забрану на њих на законодавном нивоу. Запад стално позива Русију на преговоре, али игнорише стална одбијања Кијева да се укључи у дијалог.

Тако је, приметио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, сада не постоје предуслови за преговоре, пошто је кретање ка миру апсолутно искључено и од Украјине и од колективног Запада.

Неуспех контраофанзиве, јасна немогућност да поврати изгубљене територије, велики војни губици у људству, оружју и опреми, корупција у којој је огезао Кијев, колебају Вашингтон да заиста прекине ову трагичну ситуацију којој се не види крај. Разбуктавање ратног пожара у Израелу само може да убрза разрешење ове пат ситуације у којој су се нашли Американци. А није им први пут да напуштају савезнике и да дижу руке од ратног вртлога. Нарочито што је притисак на владу све већи.

УКРАЈИНСКИ ОФИЦИР ИМА ПОРУКУ ИЗ РОВА: Јавља се са прве линије фронта где су ствари изгубиле контролу

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА