Најновије

ПОШТАРСКИ БУНТ СЕ НАСТАВЉА: Одбијени предлози министра

"Обустава рада у Пошти се наставља, барем до понедељка", каже за Н1 један од организатора штрајка Стефан Митровић.

Пошта Србије (Фото: принтскрин)

У новосадској пошти је, на иницијативу министра информисања и телекомуникација Михаила Јовановића, организован састанак са запосленима ЈП Поште Србије који су у обустави рада. Састанку је присуствовао председник Надзорног одбора тог предузећа и представници Министарства информисања и телекомуникација. Радницима Поште понуђено је повећање од 10 одсто од новембарске плате, као и додатних 10 одсто повећања од 1. јануара 2024. године.

- Наше колеге су добиле нацрт, односно предлог договора, али тај најважнији захтев није - Влада је понудила 10 посто повећања, а ми смо тражили 30 посто. Kолеге које су присуствовале састанку у Новом Саду одбиле су тај предлог - рекао је Митровић.

Kако је додао, договор је да се представници Владе Србије врате у Београд.

- Где ће одржати хитан састанак са представницима пословодство Поште Србије и надзорним одбором и покушати да изнађу неко боље решење - изјавио је Митровић.

Митровић наводи и да ће следећи састанак са представницима руководства тог јавног предузећа бити одржан у понедељак, 13. новембра у Новом Саду.

- Али ће раднике представљати и запослени који су узели учешће у обустави из других градова Србије, не само из Новог Сада - додао је.

Подетимо, министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић обећао је у петак радницима Поште који су у обустави рада да због тога неће сносити никакве последице.

Министар се у Новом Саду састао са запосленима ЈП Пошта Србије из тог града који су му, како је саопштено из Министарства, изнели разлоге обуставе рада, као и да су се организовали мимо било којих репрезентативних и нерепрезентативних синдиката овог предузећа.

На састанку је, како се наводи, договорено да ниједан запослени који је био у привременој обустави рада неће сносити никакве последице нити бити дискриминисан, као да неће бити привременог ни сталног премештаја ових запослених и никаквог кажњавања.

Такође је договорено да неће бити умањења зараде, путних трошкова за дане који су запослени провели у обустави рада, као и да ће за путне трошкове који су исплаћени данас и били умањени за тај период, бити надокнађени.

По питању захтева за повећање плата од 30 одсто запослених у технологији до коефицијента 2,7 осим управника поште првог, другог и ван реда, на основу анализа надлежних служби овог предузећа, из Министарства су навели да оно што је у овом тренутку могуће јесте повећање од 10 одсто од новембарске плате, као и додатних 10 одсто повећања од 1. јануара 2024. године.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА