Најновије

ОТКРИВАМО: „Генерал Зима“ најсмртоноснији руски командант, украјинска офанзива завршила у блату

У Украјини је поново у току сезона лоших путева, блато које долази са јесењим кишама и има паралишуће дејство на војску која напада.

Чак и тенкови, који су посебно дизајнирани за теренску мобилност и врше много мањи притисак на тло од аутомобила или камиона (огромна тежина возила се шири на много већу површину гусеницама тенка), често се не могу померити ван асфалтираних путева током сезоне блата.

Често се уопште не могу кретати, јер се поплочани путеви положени у блатњаву земљу могу распасти ако возите тешка возила на њима током оваквих временских услова.

Напад током сезоне блата је, дакле, ужасна идеја.

Руси срљају у пропаст

Руска војска управо сада припрема огроман напад на област Авдијевке. Предвиђено је десет дана кише, са температуром и даље изнад нуле. Британска војна обавештајна служба већ је сугерисала да ће руски губици у Авдијевки бити најгори у било којој операцији ове године, и то нешто говори.

Украјински председник Володимир Зеленски, под интензивним међународним притиском, покушао је да остави утисак да контраофанзива његове војске није заустављена, као што је снажно сугерисао његов главнокомандујући генерал Валериј Залужни прошле недеље. Али упркос оптимистичном тону Зеленског, Залужни сигурно неће нападати наредних неколико недеља.

Зима доноси своје проблеме. Опет, фаворизује дефанзивца у односу на нападача, посебно у источној Европи. „Генерал Зима“ је увек био најсмртоноснији руски командант са којим су се морали суочити француски и немачки освајачи.

Залужни не може озбиљно да нападне преко зиме, тако је једноставно. Контраофанзива је заустављена .

Блицкриг није могућ
 
Многи западни коментатори, често бивши војни официри, раније су изнели своје мишљење да би западни тенкови, правилно употребљени, омогућили бриљантан пробој у стилу Блицкрига и окончали рат за неколико недеља.

Тврдили су да су огромне, добро опремљене тенковске снаге Русије пропале у почетној инвазији јер су Руси све радили погрешно: нису знали како да координирају своје тенкове, пешадију и артиљерију у „комбинованом“ рату на начин на који то могу западни војници.

Украјина на руском тлу може да изводи само мање операције и не може да користи никакву западну опрему у њима, јер је то био услов западне подршке.

НАТО паметно инвестира
 
Неки коментатори тврде де је трошење новца на војну помоћ Украјини најисплативија потрошња на одбрану коју је ико у НАТО-у икада учинио. 

ОГЛАСИО СЕ ДУГИН! Свет је на ивици трећег светског рата

Украјинци су наводно уништили руску војску онакву каква је постојала 2022. године.

Докле год се Украјинци боре, Владимир Путин је било коме другом знатно мања претња. Западњаци троше мале проценте наших уобичајених буџета за одбрану на помоћ Украјини да би били мање-више потпуно безбедни од Русије. Било би лудило престати с тим, без обзира колико дуго застој може трајати. Све док су Украјинци вољни да се боре, треба их подржавати. 

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА