Најновије

БИТКА ЗА МОРСКО ДНО: НАТО појачава надзор над подводном инфраструктуром након инцидената у Балтику

НАТО појачава праћење стања подводне инфраструктуре земаља блока након оштећења гасовода и телекомуникационих каблова у Балтичком мору у октобру, саопштио је заменик команданта Здружених снага Алијансе у Вирџинији Тим Хенри за „Дифенс ван“.

По његовим речима, Здружена команда саветује земље Алијансе о питањима заштите инфраструктуре као одговор на цурење гасовода „Балтиконектор“ и оштећење каблова између Естоније и Финске, као и Естоније и Шведске. Чланице НАТО размењују обавештајне информације о стању инфраструктуре.

„Постоје добро разрађена средства, предвиђена за напад на ту инфраструктуру. Неке земље имају могућност да утичу на њу са велике удаљености, са друге стране света“, рекао је Хенри.

Према писању портала, око 95 одсто свих података у свету преноси се преко подморских каблова, од којих најстарији повезују САД и Канаду са европским земљама. С времена на време, рибарски и комерцијални бродови оштећују те каблове. Међутим, аутор чланка истиче да оштећење подморске инфраструктуре може бити узроковано и намерним радњама, као што је, вероватно, био случај са руским гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“.

„Балтиконектор“ пружа се дном Балтичког мора између Естоније и Финске. Гасовод је обуставио рад у ноћи 8. октобра. Фински оператер „Гасгрид Финланд“ рекао је да гасовод не ради због могућег цурења. Фински председник Саули Ниинисте изјавио је да је оштећење на гасоводу вероватно резултат спољашњег утицаја.

Нема даље – Време је да Украјина склопи мир

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА