Најновије

ПОБУНА У АМЕРИЦИ: Бајден се нашао у великом проблему

Подршка америчког председника Џозефа Бајдена израелском премијеру Бењамину Нетањахуу у знак освете за напад на Хамас подстакла је покрет отпора у америчкој администрацији.

Након што је до данас пребројано више од 11.000 мртвих Палестинаца и више од 25.000 рањених, стотину званичника Стејт департмента потписало је меморандум у којем оштро критикује политику Беле куће према Гази, а особље које ради за демократске представнике у Конгресу протестује због прећутне толеранције ратних злочина против цивилна.

Генеза побуне у америчкој администрацији лежи углавном у запањујућем броју деце убијене у Гази; Пре само недељу дана, Министарство здравља Хамаса потврдило је смрт више од 4.100 деце, а према званичним подацима УН, још 1.200-1.300 деце је нестало и страхује се да ће њихова тела бити заробљена под рушевинама.

Веома висок удео деце међу жртвама је због чињенице да је 47 одсто палестинског становништва у Гази млађе од 18 година, што су очигледно урадили представници оних четрнаест земаља које су гласале против хуманитарне резолуције о прекиду ватре. . не размишљај превише о томе.

Међу тих 14 земаља биле су и Сједињене Америчке Државе, али и (из непознатог разлога) Република Хрватска због својих геостратешких интереса и историјског савезништва са Израелом. Отприлике сваких 10 минута једно дете умре у Гази, упозорио је челник Светске здравствене организације.

Од 2019. ниједан сукоб није убио више деце. Поређења ради, сукоб високог интензитета у Украјини убио је 477 деце прошле године и 83 ове године, што је око 7 до 8 пута мање деце жртава него у 5 недеља сукоба између израелских оружаних снага и Хамаса.


Поред страшног броја погинуле или рањене деце, као и оне која су остала без родитеља, укупне размере хуманитарне катастрофе су толике да не чуди што је стотинак запослених у Стејт департменту и УСАИД-у потписало меморандум на пет страница који је израдио млади амерички дипломата, а у којем се амерички председник оптужује за ширење дезинформација о рату у Гази, тврди да је Израел одговоран за ратне злочине, чији је Бајден учесник. Документ, који је први пренео Аксиос, сведочи о дубини подела у америчкој дипломатији, које су почеле да се претварају у идеологијски рат.

Меморандум који је потписао троцифрени број званичника Стејт департмента додатно је учврстио уверење великог броја америчких прогресивних активиста у неопходност протеста, али и продубио сукоб унутар Демократске партије око толеранције насиља над Палестинцима.

Поред прозивања Бајдена због дезинформисања америчке јавности, у допису се сугерише да америчке власти треба да подрже подједнако ослобађање талаца киднапованих током терористичких напада 7. октобра, као и ослобађање хиљада Палестинаца којима је слобода ограничена у последице. кретање у Израелу бесплатно.

У документу се тврди да су искључење струје и воде, протеривање стотина хиљада, као и неселективни напади дугог домета "ратни злочини или злочини против човечности по међународном праву".

„Међутим, нисмо успели да преиспитамо свој став према Израелу. Удвостручили смо нашу непоколебљиву војну помоћ (израелској влади) без јасних или ефективних црвених линија“, наводи се у допису.

Штавише, Бела кућа и Савет за националну безбедност критиковани су због непоштовања палестинских живота, неспособности за стратешко предвиђање и неспремности за деескалацију. Меморандум је такође критиковао Бајдена због „довођења у питање броја погинулих“ у Гази.

Меморандум у којем се критикује Бела кућа у Гази процурио је са специјалног интерног канала који је Стејт департмент отворио да критикује званичну америчку политику која датира још од рата у Вијетнаму. Иако је правило да ова комуникација остаје тајна, повремено до јавности доспеју и критике са канала.

Године 2016. објављено је писмо 51 дипломате које критикује Обамину политику према Сирији, а 2021. избио је обрачун Конгреса и Стејт департмента око меморандума о америчком повлачењу из Авганистана.

Њујорк тајмс је такође приметио револт више од стотину запослених који раде за демократске представнике у Конгресу који су огорчени што су изабрани представници демократа за које раде игнорисали хуманитарно право у знак подршке праву Израела на одмазду. Ево како њихов протест описује вероватно најутицајније новине у Сједињеним Државама:

„Каранфили су стигли колима. Крваво црвена, ружичаста, наранџаста и жута, више од 10.000 стабљика било је положено на степеницама у подножју Капитола на ведром плавом небу.

Сваки од њих је требало да представља цивилни живот изгубљен у рату између Израела и Хамаса месец дана касније, укључујући и израелски и палестински народ. Довело их је више од 100 запослених у Конгресу, сви су носили маске како би сакрили свој идентитет, у част цивилима погинулим у сукобу прошле недеље и позвали на прекид ватре и ослобађање више од 200 талаца које држи Хамас.

„Ми смо конгресно особље на Капитол Хилу и више нам није пријатно да ћутимо“, рекла су три помоћника, од којих су сви одбили да наведу своја имена, док се купола Капитола уздизала иза њих. „Наши бирачи моле за прекид ватре, а ми смо особље које одговара на њихове позиве. Већина наших шефова на Капитол Хилу не слуша људе које представљају. Захтевамо да наши лидери позову на прекид ватре, ослобађање свих талаца и хитну деескалацију“.

Значајан део простора у америчким и европским медијима посвећен је расту антисемитизма. Није неочекивано да антисемити користе узавреле страсти да промовишу своје болесне и апсолутно одвратне идеје, али лако изједначавање хуманитарних протеста са перфидном заштитом терориста, односно антисемитизмом, може се препознати као политички цинизам који може имати дугорочан токсичне последице. на глобалну политичку сцену.

НАЈАВЉЕН НЕОЧЕКИВАНИ УДАРАЦ ЗЕЛЕНСКОМ: Регион ће експлодирати

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА