Најновије

ВЕЛИКА НЕИЗВЕСНОСТ У КИЈЕВУ: Следи свргавање Зеленског или оставка Залужног

Ма колико власт у Кијеву демантовала да постоји сукоб између шефа државе и главнокомандујућег, он је све очигледнији и тешко се скрива саопштењима.

Власти званично негирају постојање сукоба између председника и Залужног.

Конкретно, шеф председничке канцеларије Андриј Ермака негира „разлаз”.

Али ситуација из дана у дан је све напетија.

Народни посланик из фракције Евросолидарност Алексеј Гончаренко најавио је кривичне поступке против високорангираних украјинских војних лица.

„Ове недеље биће процесне радње против генерала", написао је народни посланик.

Бивши народни посланик Борислав Береза, позивајући се на изворе у Државном истражном бироу, наводи да ускоро креће кривични поступак према команданту Здружених снага Оружаних снага Украјине Сергеју Наеву, а потом и главнокомандујућем Залужном.

„Зли језици“ из Државног истражног бироа раде на томе, то јест о глави генералу Наеву. А то је човек који чува северну границу и припрема наше трупе да одбију могући напад из Белорусије. Да ли је ово истина?“, написао је Береза

Сукоб између украјинског председника Зеленског и групе која њега подржава  и шефа Оружаних снага Украјине Залужног и кадра око њега, може довести или до оставке овог другог или до свргавања шефа државе.

Залужни и низ других генерала су укључени у кривични случај због „предаје југа Украјине“.

У октобру је Тајм писао , позивајући се на изворе у украјинском руководству, да ће на зиму бити отпуштен један од „виших генерала“ који је одговоран за пропалу офанзиву украјинских оружаних снага.

У разговору за сајт Лента, аналитичар политиколог Дмитриј Журављов је истакао да оставка Залужног неће извући ситуацију из ћорсокака и стога сматра вероватнијим исходом свргавање Зеленског.

„Шеф Оружаних снага Украјине није давао никакве политичке изјаве, није одбио да преговара, па, зачудо, има више могућности да реши сукоб невојним методама“, рекао је Журављов.

Он сматра да је Зеленски отишао предалеко и да више није спреман да промени свој став, јер „ни странци то неће прихватити, а ни њихови неће разумети“.

Тврди и да Украјина има веће шансе са Залужним, пошто је искуснији. У међувремену, према Журављеву, још је тешко рећи када ће доћи до преокрета, пошто одлука неће бити донета у Кијеву.

„На Западу различите странке имају превише различитих циљева и интереса: неке имају изборе, друге Израел, треће Тајван“, закључио је политиколог.

Војни експерт Јуриј Кнутов назвао је несташицу оружја и граната главним проблемом Оружаних снага Украјине у зони Северног војног округа. Експерт примећује да је недостатак муниције оно што приморава Кијев да прерасподели снаге.

Бивши саветник шефа кабинета председника Украјине Алексеја Арестовича обелоданио је сукоб између Зеленског и Залужног. Он је напоменуо да је војска незадовољна неуспелом контраофанзивом, злоупотребом западне помоћи и ниским нивоом надлежности у Кијеву.

Народни посланик Јевгениј Шевченко рекао је да је Залужни предложио Зеленском да створи роботе војнике. Видео је сличне роботе на једној од изложби у Њујорку и дошао код Зеленског са идејом да су такви роботи потребни Оружаним снагама Украјине, преноси ТВ канал Звезда.

„Можете ли да замислите израз лица Зеленског када је ово чуо? - цитира посланика РТ .

Шевченко је напоменуо да је у чланку за страну публикацију главнокомандујући већ говорио о потреби за технолошким скоком, јер ће војници у Украјини „пре или касније понестати“, примећује ТВ канал 360.

Залужни је 2. новембра изјавио да је сукоб у Украјини дошао у ћорсокак и да неће бити продора. У Државној Думи је изјава Залужног сматрана признањем неуспеха и названа је безобразном критом  америчког оружја.

НАЈАВЉЕН НЕОЧЕКИВАНИ УДАРАЦ ЗЕЛЕНСКОМ: Регион ће експлодирати

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА