Најновије

ГРЦИ ШАЉУ ПОМОЋ ГАЗИ: Обратили се и Израелу

Грчка хоће да помогне:

Он је, дан након састанка са израелским и палестинским колегама, навео да је у сталној комуникацији са обе стране и нагласио да је релативни оптимиста када је реч о позитивним помацима, пренео је Ројтерс.

Герапетритис се у четвртак састао с палестинским министром спољних послова Ријадом Ал Маликијем у Рамали и израелским колегом Елијем Коеном у Јерусалиму, након чега је рекао да верује да Израел разматра да дозволи повец́ање помоц́и Гази, као и да жели да чује све могуц́е опције.Грчка подржава Кипарски предлог - да се отвори поморски коридор за проширење капацитета за пружање помоц́и палестинској енклави преко прелаза Рафа из Египта, наводи Ројтерс.

"Друга алтернатива је преко лука у Израелу, а затим и преко северне улазне тачке у Газу", рекао је Герапетритис. Нагласио је и да треба наћи најбољи пут за то, као и да је неопходна хуманитарна пауза у борбама.
"Поштујемо право Израела на самоодбрану, али мора бити у складу с међународним правом и хуманитарним вредностима", додао је Герапетритис.

Поручио је да би палестински народ требало да буде јасно разликован од Хамаса."Не можемо више да трпимо ситуацију у Гази због хуманитарних моралних вредности које сви морамо да прихватимо и то одмах", навео је шеф грчке дипломатије.    

Када је реч о могуц́ем приливу избеглица, истакао је да је Грчка спремна да прими унесрећене људе, подсећајући на недавни пакт о азилу који су договориле државе Европске уније.Атина је више пута осуђивала напад Хамасових милитаната на Израел 7. октобра, а с друге стране верује и да јој историјске везе са арапским светом дају посреднички кредибилитет, наводи Ројтерс.

УКРАЈИНЦЕ НА ЛЕВОЈ ОБАЛИ ДЊЕПРА НЕ УНИШТАВА САМО РУСКА АРМИЈА: Време постаје лоше, откривени су као топовско месо

Извор: Танјуг.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА