Најновије

ЈОШ МАЛО ПА КРАЈ: Русији нуде украјинске територије- НАТО немоћан

У западним круговима се све чешће чује да Украјина не може војно да поврати Донбас и Крим. Други кажу да може и мора - али да јој треба више оружја.

НАТО од 2008. обећава да ће Украјина једног дана постати чланица овог војног савеза. Украјински председник Володимир Зеленски је више пута, безуспешно, заговарао обећање да ће Кијев моћи да уђе у НАТО када се рат заврши.

Сада већ бивши генерални секретар алијансе Андерс Фог Расмусен, који је готово деценију био плаћени саветник украјинских политичара, изашао је у јавност са предлогом на који многи одмахују главом.

Пошто се крај рата не назире, Расмусен каже да алијанса треба да понуди Украјини чланство без враћања Крима, Донбаса и других територија које је руски председник Владимир Путин незаконито припојио.

Расмусен је уверен да би то одвратило Путина од покушаја да заузме друге украјинске територије. Јер, за све чланице НАТО-а члан 5 говори о колективној одбрани – ако је један нападнут, сви заједно бране.

Према Расмусену, Украјина би стога била чланица НАТО-а, али у границама оних територија које су сада под контролом Кијева.

Међутим, чак и за оне лидере који се снажно залажу за брзо учлањење Украјине у НАТО, овај предлог је неприхватљив. Литвански министар спољних послова Габријелијус Ландсбергис не жели ни да разматра опцију прекида ватре, називајући ту идеју „срамном“.

„Било каква врста преговора је увод у Дан победе у Москви“, рекао је Ландсбергис на састанку министара спољних послова Европске уније у понедељак. „Давање територије је супротно међународном праву. Територијални интегритет мора бити светиња“.

Против "компромиса са злом"

Говорећи за ДВ, украјински парламентарац Ондриј Осадчук такође одбацује ову опцију. „Сваки прекид ватре, свако замрзавање сукоба, сваки компромис са злом само ће Русији дати времена да напуни своје батерије“, рекао је он.

Осадчук се запитао да ли би НАТО уопште разматрао чланство земље која нема пуну контролу над својом територијом.

Он такође сматра да би Русија одбила такав предлог и остала при својим већим апетитима. Они и даље верују да могу, као нека велика змија, полако да прогутају целу Украјину“, истиче Осадчук.

Само неспремност Запада да се бори — не за Украјину, већ за себе — даје свим тим 'стручњацима' основу за тако невероватне идеје, које немају никакве везе са реалношћу“, љути се овај посланик.

Пробни балон?

Ово није први пут да се таква идеја појављује.

На конференцији у Норвешкој у августу, Стијан Јенсен, шеф кабинета генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга, сугерисао је да би један од могућих исхода могао бити да се Украјина одрекне дела своје територије у замену за чланство у НАТО.

Када су ови коментари, првобитно на норвешком, стигли до међународне штампе, одмах је дошло до негодовања Кијева и бројних украјинских савезника.

Столтенберг је у року од 24 сата морао да потврди да НАТО подржава Украјину да поврати свој територијални интегритет. Његов шеф особља, Јенсен, морао је да се извини што је погрешно рекао.

Аналитичар Едвард Хантер Кристи, бивши одбрамбени економиста НАТО-а, каже да је ово само један пример грешака које се праве према Украјини.

Он назива „бизарним“ то што се речима каже да Крим припада Украјини и да Кијев мора да поврати целу своју територију, али да се тада Украјинцима не шаље оружје већег домета.

„Потребан им је читав арсенал оружја да би имали стварну шансу да промене ситуацију на терену, а онда ћемо видети куда води дипломатија“, рекао је Хантер Кристи за ДВ.

Прво тенкови, па преговори?

Бруно Лете из Немачког Маршаловог фонда је такође збуњен и пита се да ли бивши први човек НАТО-а Расмусен верује да би безбедносне гаранције функционисале за Украјину.

„Како ћете одвратити Русију од напада на Украјину, када је Украјина у НАТО? Да ли то значи да ће НАТО послати копнене трупе у ту земљу? Да ли то значи да треба размишљати о мултинационалној бригади за Украјину, сличној оној сада успостављеној на Балтику?“

Лете сматра да пут ка миру води преко војне превласти Кијева. Тек тада ће Украјина моћи да преговара о споразуму који јој неће нанети штету“, рекао је овај експерт.

Хантер Кристи наглашава да се НАТО обавезао да ће помоћи у успостављању пуног територијалног интегритета Украјине.

Стратешки, војно, правно и због међународног угледа и престижа алијансе морамо ићи до краја“, нагласио је он.

Али са све већим знацима да подршка украјинској борби бледи, председник Зеленски ће можда морати да размотри да одустане од дела своје земље и да то назове „мировним споразумом“.

НЕВЕРОВАТНЕ СЦЕНЕ СА ПРВЕ ЛИНИЈЕ ФРОНТА: Украјински командант авијационог крила је прешао на страну Русије

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА