Најновије

КИЈЕВ НЕОЧЕКИВАНО ОДГОВОРИО НА ПРЕДЛОГ НАТО-А: Русија неће пристати

Русија неће пристати на улазак Украјине у НАТО чак ни са смањеним границама, рекао је Михаил Подољак, саветник шефа кабинета Владимира Зеленског, пише Укринформ.

„Ко је рекао да ће Русија пристати на „Украјину у НАТО“? Ко гарантује да Русија после паузе неће наставити специјалну операцију. Ко ће тачно бити гарант неповредивости условне линије разграничења?“ – упитао је кијевски званичник.

Раније је бивши генерални секретар Северноатлантске алијансе Андерс Фог Расмусен предложио пријем те источноевропске земље у блок без изгубљених територија. Према његовом мишљењу, искључење региона које Русија контролише из НАТО-а смањиће претњу сукоба са њом.

Како наводи британско издање Тхе Гуардиан, уочи следећег самита Северноатлантске алијансе, у току су разговори о привлачењу војних специјалиста за проучавање питања везаних за чланство Украјине у блоку. Посебно се говори о проблему разграничења линије фронта на начин да се покаже где почиње територија НАТО-а у Украјини.

Прошлог септембра, украјински председник Володимир Зеленски најавио је убрзану пријаву за придруживање војном удружењу.

У јулу, на самиту у Виљнусу, земље блока одобриле су вишегодишњи пакет подршке Украјини, који се састоји од три тачке: план помоћи за постизање компатибилности Оружаних снага Украјине са стандардима НАТО-а, стварање украјинског савета НАТО-а и потврда њеног права да се придружи без претходног спровођења акционог плана за постизање чланства.

Али алијанса није прецизирала никакав временски оквир за приступање, на чему је Кијев инсистирао, нити је прецизирала услове који морају бити испуњени да би се добио званичан позив.

Москва је истакла да пажљиво прате ситуацију и да се сећају да је оријентација Кијева ка уласку у НАТО један од разлога за почетак специјалне војне операције.

ЗНАЧАЈАН НАПРЕД РУСКЕ АРМИЈЕ! Падају кључне тачке, украјинци у потпуном расулу

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА