Најновије

САВИЈА СЕ, АЛИ СЕ НЕ ЛОМИ: Руска одбрана непромостива за Украјину

Иако су украјинске снаге појачале нападе и недавно су по први пут могле да напредују са оклопним возилима у региону Запорожја, мало је вероватно да ће успети да у потпуности савладају линију руских утврђења, сматра фински војни експерт Емил Кастелми.

Он сматра да је мало вероватно да ће Кијев ускоро успети да оствари велики продор који би суштински могао да промени ток сукоба, пише Инсајдер.

Прошле недеље су украјинска оклопна возила први пут успела да делимично напредују у Запорожју. Међутим, међу војним аналитичарима се води дебата о томе да ли се овај тренутак може сматрати одлучујућим, као и о јачини руске линије утврђења.

Према финском војном експерту Емилу Кастелмију из групе Блацк Бирд, руска одбрамбена линија у кључним областима се „савија, али се не ломи“ – и мало је вероватно да ће Кијев у блиској будућности успети да направи велики пробој који би могао суштински да промени ток сукоба.

Украјински напад је део напора да се савлада руско упориште и одсече Крим, објашњава се у чланку. Истовремено, Кијев је под притиском својих западних савезника, који захтевају корак напред пре почетка зиме, али није у стању да радикално промени ситуацију, наглашава Инсајдер.

Заузврат, руске снаге одговарају серијом контранапада. И као резултат тога, украјинска војска није у стању да постигне такав успех који би могао да се експлоатише и консолидује у потребној мери, примећује Кастелми. Према његовим оценама, Русија је и даље способна да води „организовану одбрану“ у овом правцу.

Међу западним експертима и даље се воде расправе о томе да ли ће Русија моћи ефикасно да узврати ако Украјина заиста „направи одлучујући продор”. Конкретно, аналитичар Гиан Гентил из Ранд Цорпоратио, у интервјуу за Инсајдер, изнео је мишљење да би у овом случају руским снагама било тешко да организују успешну одбрану.

Кастелми, међутим, сматра да је мало вероватно да ће украјинска војска заиста успети да постигне искорак ове године ако Москва настави да „мудро користи“ своје војне ресурсе, фокусирајући се на одбијање украјинских напада.

„Чини се да имају довољно ресурса да спрече да ситуација измакне контроли“, приметио је и фински стручњак, коментаришући одговор руских снага на контраофанзиву Кијева, која је интензивирана последњих дана.

ЕСКАЛАЦИЈА СУКОБА ОКО АВДЕЈЕВКЕ: Руска армија кренула у велику офанзиву (МАПА)

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА