Најновије

КУРТИ ОПЕТ УДАРА: Нова сплетка Приштине

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти упутио је писмо шефу ОЕБС-а Мајклу Девенпорту у коме је навео да мора да постоји посебан договор Србије и Косова да би српска заједница учествовала на предстојећим изборима у Србији, преноси "Дукађини".

Курти је истакао да споразум треба да упути Србија као заинтересована страна и да буде заснован на суверенитету и независности Косова.

"Поводом истог, а у вези са питањем међудржавне сарадње за гласање у иностранству, како би се омогућило грађанима српске заједнице на Косову са двојним држављанством да гласају на српским изборима ван Канцеларије за везу Србије на Косову, неопходан је посебан споразум између Републике Косово и Србије. Захтев за овај споразум мора да дође из Србије као заинтересоване стране. И сваки такав захтев мора бити заснован на суверенитету и независности Косова, као равноправне државе, у складу са чланом 2. Основног споразума постигнутог ове године између Косова и Србије. Овим условима подстичемо Србију да преговара о оваквом посебном споразуму са Републиком Косово, чиме се спроводи још једна обавеза из Основног споразума: да доприноси добросуседским односима заснованим на једнаким правима и међусобном поштовању права бирача у иностранству", наводи се у писму Куртија.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић затражио је 3. новембра писаним путем од шефа ОЕБС-а на КиМ Мајкла Давенпорта да обезбеди ангажовање те мисије у организовању и одржавању избора на Косову и Метохији, достављању изборног материјала до бирачких места, као и у прикупљању гласачких листића и њиховом транспорту по окончању гласања, а у складу са процедурама које су примењиване током претходних изборних поступака на АП КиМ закључно са 2020. годином.

ОЕБС је саопштио да је о захтеву Владе Србије обавестио владу привремених приштинских институција и да је спреман да спроведе прикупљање гласова на гласачким местима на КиМ "под истим условима као и у претходним случајевима".

Последњи парламентарни избори које је Србија организовала и на којима су гласали Срби са КиМ одржани су 21. јуна 2020. године и то према ранијој пракси, односно гласове је прикупљала мисија ОЕБС-а на КиМ, након чега су пребројавани у Врању и Рашкој.

Приштина није дозволила да у АП КиМ у јануару 2022. године буде одржан референдум о измени Устава Србије, као ни парламентарни избори у Србији у априлу 2022. године.

Прочитајте ОВДЕ о Кинезу који је побегао из требињског затвора 

Извор: РТ Балкан 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА