Најновије

ДЕТАЉИ СПОРАЗУМА СРПСКЕ РАДИКАЛНЕ И СТРАНКЕ И НАПРЕДЊАКА: Жучна расправа са новинаром Н1 телевизије (ВИДЕО)

 У знаку припрема за долазеће локалне изборе, две политичке странке у Србији, Српска напредна странка и Српска радикална странка, су озваничиле своје коалиционо партнерство. Коалициони споразум, који је јуче потписан, представља основу за заједнички наступ ових странака на предстојећим изборима.

Александар Шешељ, лидер Српске радикалне странке, пружио је потпуну подршку овој политичкој сарадњи: "Ми смо склопили коалициони споразум, ја сам лично потписао коалициони споразум јуче и имамо коалициону заједничку листу," поделио је Шешељ са новинарима.

С обзиром на то да обе странке деле одређене политичке вредности, ово партнерство се чини као стратешки потез који циља на консолидацију деснице у Србији, са јасном намером да се учврсти политички утицај на локалном нивоу. Шешељ је истакао да коалиција није само за Београд, већ за многа друга места у земљи.

“Уверени смо да ћемо после наредних парламентарних избора у Скупштини Републике Србије представљати најснажнију националну опцију у српском парламенту. Залагаћемо се да Србија престане са такозваним процесом европских интеграција, зато што смо уверени да се сва национална несрећа, која се дешава у Србији, да се сви проблеми које Србија има на привредном плану и сви притисци који су повезани са нашом спољном политиком, управо, пре свега, тичу процеса европских интеграција. Сматрамо да је то пут који је погубан по Србију, сматрамо да на том путу можемо даље да очекујемо само растакање и наше територије и наше државности и да на том путу не можемо да очекујемо никакав бољитак за грађане Србије, као што сматрамо и да Србија апсолутно нема никакву шансу, чак и уколико би позитивне околности постојале, да постане једног дана чланица Европске уније”, додао је Шешељ.

Критиковао је и извештавање неких медија, оцењујући га као необјективно: "Видео сам некаква размишљања, чак и неке лажи на вашој телевизији јуче, неке људе који знају ко колико има гласова и како се који гласач изјашњава."

Иако коалиција има за циљ да се бави пре свега локалним питањима, не може се занемарити чињеница да овај споразум може имати и шире националне импликације, имајући у виду значај и утицај ових странака на политичкој сцени Србије.

Александар Шешељ, изнео је своје виђење недавно формиране коалиције која је већ изазивала контроверзе због њихових претходних идеолошких разлика и историје конфликата.

"Не видим зашто би коалиција била предмет критике," изјавио је Шешељ одговарајући на питања новинара, подсећајући да ово није први пут да се СНС и СРС налазе у предизборном савезу. Истакао је да су времена и околности различити у поређењу са прошлошћу и да политичке странке морају да се прилагођавају актуелним трендовима и потребама друштва.

Шешељ је оштро критиковао оне који, по његовим речима, живе у прошлости и покушавају да задрже политички наратив у времену пре више од деценије. "Било је тешких речи и озбиљних конфронтација," признао је он, али је такође нагласио да су "мирна коегзистенција и периоди сарадње такође били део заједничке историје."

У светлу изазова који стоје пред Србијом, Шешељ је подвукао да је за СРС боље да буде у коалицији са СНС у Београду него са другим странкама чији су политички ставови значајно различити од њихових. "Нама је увек било ближе да изаберемо Александра Вучића," рекао је он, истичући основне вредности које деле обе странке.

Када је новинар Петар Гајић указао на претходне изјаве председника СРС у вези са Албином Куртијем и америчком политиком, Шешељ је рекао да је нормално да у политици дође до сукоба, али да то не значи непремостиве разлике. "Уверења се не мењају лако," затворио је Шешељ, "и управо због тих уверења нисмо у републичкој коалицији."

Овај коалициони споразум отвара питања о будућим политичким променама у Србији и показује да, упркос прошлим разликама, политичка динамика ове две странке може утицати на смер којим ће се кретати град Београд, као и цела земља у периоду који долази.

РУСИ ГУБЕ У ХЕРСОНУ: Украјинци се прегруписали, па јако ударили (МАПА)

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА