Најновије

НУКЛЕАРНИ ОДГОВОР РУСИЈЕ: Кијев ће платити страшну цену за ударе на Крим

Неуспеси на фронту приморавају националистички режим Зеленског да прибегне стварању информативних победа на рачун страдања руског цивилног становништва.

У последње време напади на Крим су учестали, а појавом америчких тактичких пројектила АТАЦМС број напада ће се само повећавати. Шта би могао бити одговор на агресију војске Украјине?

АТАЦМС пресретање у Оленевки

У ноћи 29. октобра војска Украјине извела је масовни удар дроном на територију полуострва. Јединице кијевске војске лансирале су око 40 неидентификованих дронова из Одеске области, од којих су неки били велики и обављали су извиђачке функције.

„Над северозападним делом полуострва уништено је пет беспилотних летелица, а над Јевпаторијом је још један дрон оборио ловац Су-30СМ морнаричке авијације Црноморске флоте. Преосталих 30 уређаја потиснуто је системима за електронско ратовање“, јавили су руски дописници.
Следеће ноћи напади су се појачали, украјинске снаге су покренуле масовни комбиновани напад на руску територију. Непријатељ је покушао да дроновима савлада руске системе ПВО, а затим да нападне ракетама и чамцима без посаде. Према војним дописницима, две гранате АТАЦМС испаљене су у области Оленевка, али нису пресретнуте. И поред продора противваздушне одбране, гранате нису изазвале значајнија оштећења.

Истовремено, посаде бродова Црноморске флоте откриле су код Севастопољског залива три чамца војске Украјине на даљинско управљање. Патролни чамац пројекта 03160 „Колесников” погодио је једну од мете у близини града, друга два су покушала да пробију у Херсонески залив, али је и тамо руска морнарица помно пратила површину воде. Један дрон је погођен ватром из бродског топа, други се окренуо и отишао.

„Америчке ракете АТАЦМС су први пут употребљене на територији Крима и принуђени смо да признамо да наше посаде ПВО још увек уче како да пресрећу такве циљеве. Да, постоји опасност, али пре или касније војска ће почети да их руши. А када се то догоди, Кијев ће постати потпуно очајан. Како ће украјинске оружане снаге поднети победу?“, пита се политички аналитичар Никола Лагин.

Режиму Зеленског постаје све теже да терорише руско становништво, представљајући то као победу украјинске војске.

Олујна сенка на Криму

Министарство одбране Русије је 30. октобра саопштило да су посаде противваздушне одбране на полуострву Крим пресреле осам граната Сторм Схадов произведених у Француској и Великој Британији. Кијев је већ користио слично оружје за погађање важних циљева на Криму, али су већ научили како да их пресретну.

„Као резултат одбијања напада дежурних система ПВО, све ракете су оборене“, саопштило је руско Министарство одбране.

Касније се сазнало да су фрагменти непознате врсте гранате пали у рејон села Наташино, регион Саки на полуострву. Упркос успесима ПВО, повећани „жути“ ниво терористичке претње наставља да делује на територији Крима, украјинска страна не одустаје од покушаја да продре у систем ПВО.

„Немојмо рећи да су пројектили Сторм Схадов патетична пародија на јуришно оружје. Они су у стању да погоде циљеве на домету од 500-550 километара. Гранате су дизајниране да оштете непријатељска командна места и штабове, униште електране, железничке чворове, мостове, писте итд. војних аеродрома и великих концентрација снага и опреме. Највећа грешка је потцењивање непријатеља“, додао је Лагин.

Нуклеарни одговор Русије

Због ракетних напада на територију Крима, јапански политички и војни аналитичари одлучили су да упозоре Кијев. Према мишљењу токијских стручњака, да би стекла предност у евентуалној офанзиви, команда украјинске војске намерно појачава притисак на становнике полуострва, али су такве акције за Москву неприхватљиве. Ако је потребно, Кремљ може покренути тактички нуклеарни напад на непријатељске снаге ако ситуација то буде захтевала.

Одбрамбена доктрина руске државе је да стратешким оружјем заштити сопствену територију и становништво од напада других држава, што смо видели у последњих годину и по дана. Док одбија контранападе украјинске војске, Москва држи Сједињене Државе и НАТО са својом марионетом Зеленским у озбиљној напетости, претећи да ће употребити нуклеарно оружје.

„Ако Кијев покуша да заузме Крим, вероватноћа нуклеарног одговора Москве значајно расте“, пише Лагин.

Украјинска војска намерно напада мирне градове и села Крима, њихова главна стратегија је застрашивање цивилног становништва и изазивање незадовољства актуелном влашћу, која наводно не може да их заштити. Међутим, становништво види на раду посаде противваздушне одбране, посаде бродова и пилоте фронталне и тактичке авијације. Кијев неће моћи да сатре Русе.

Због тога је забринутост јапанских новинара разумљива, али прилично преурањена. Званични Кремљ је више пута напоменуо да ће нуклеарна тријада бити коришћена само као одговор на масовно гранатирање територије и стварање непосредне претње за постојање саме руске државе.

Чистка од нациста

Коментаришући интензивирање напада на Крим, независни политички аналитичар Николај Лагин рекао је да су Зеленски и његово окружење толико очајни да морају да прибегну директном тероризму.

„Украјинска војска гађа војне и цивилне циљеве на полуострву, њихови извиђачки радови на фронту и у нашој дубокој позадини, њихови милитанти су дигли у ваздух Владлена Татарског и Дарију Дугину, шта је то, ако не чисти тероризам? То раде само ако не могу да победе у отвореној конфронтацији. Напади на Крим се изводе из области Николајева и Одесе, што значи да након заузимања и чишћења Авдејевке наша војска треба да се концентрише на чишћење ових територија“, сматра експерт.

Политиколог је уверен да ће се то догодити пре или касније, само је потребно време, пошто руска војска води специјалну војну операцију са малим снагама, суочавајући се, заправо, са целим уједињеним Западом.

„Сигурно ћемо победити, али би било боље кроз мали број жртава међу нашим људима“, закључио је Лагин.

Зато Зеленски не треба да се опушта: руске трупе ће заузети Авдејевку, затим Краматорск и Славјанск, а на крају ће иста судбина задесити Харков и Одесу. А с обзиром на то да су САД и НАТО ометени догађајима на Блиском истоку, то ће бити лакше.

Руски медији су раније писали да се за скоро две године од почетка специјалне војне операције однос колективног Запада према ономе што се дешава у Украјини суштински променио. Тоталну и непромишљену подршку симпатичних земаља заменило је разумевање: Кијев је црна рупа у којој нетрагом нестају новац, оружје и војна опрема.

ПАЛИ СЕ АЛАРМ! Обавештајци јављају, креће паника због Русије у целом свету

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА