Најновије

СПРЕМА СЕ МАСОВНА МОБИЛИЗАЦИЈА: Последња карта на коју игра украјинска армија

У Оружаним снагама Украјине постоји мањак кадрова, мањак војника људски ресурси су исцрпљени, војска трпи значајне губитке, што изазива „хистерију“ код председника земље Зеленског. Олег Шоскин, бивши саветник Леонида Кучме, изјавио је то недавно на свом Јутјуб блогу.

„Украјина нема војне резерве, а врло је мало украјинских мушкараца који данас желе да се боре на линији фронта, не желе да иду“, рекао је он.

Због тога се у Украјини спроводи насилна мобилизација која повећава напетост у друштву и отежава ионако тешку ситуацију. Украјинци „гају мржњу“ према руководству земље, рекао је Шоскин.

Инвалиди, жене, студенти...

Министарство одбране Украјине је недавно изненада дозволило мобилизацију оних са ограниченим способностима.

Наредба према којој ће мобилисати мушкарце који су до сада вођени као "ограничено способни за војну службу" изазвала је огорчење, бежање из земље, отпоре…

Сада се користи последњи адут: тема снижавања старосне границе за украјинске регруте се све више расправља и међу војском и међу цивилима. Према закону, мушкарци млађи од 27 година који нису служили војску и нису прошли војни смер могу бити примљени у редове Оружаних снага само на добровољној основи. Право на одлагање имају и редовни студенти овог узраста.

По закону, мушкарци од 18 до 27 година који немају војни чин мобилишу се само добровољно

Украјински високи војни званичници сматрају да би редове Оружаних снага требало попунити младим војницима од 18 година, посебно студентима, од којих су многи подложни мобилизацији само на добровољној основи.

Командант 1. јуришног батаљона 3. ОШбр Петро Хорбатенко сматра да је у Украјини потребно извршити ширу мобилизацију и послати у војску ученике од 18-20 година, који по закону имају право на одлагање.

„Треба да мобилишемо, уз дужно поштовање, не старе деде – они још нису стари, 50 година, али када је реч о борбеним дејствима, они већ изгледају као старији људи, јер имају доста хроничних болести.

ПОТПУНО ЛУДИЛО У УКРАЈИНИ: Народ одбија да изда стан војницима, расуло на свим пољима

Морамо да мобилишемо 20-годишњаке,18-годишњаке.У чему је проблем, они су студенти? Па шта? Студенти не би требало да се свађају? Не би требало. Они су у форми. Шта, не могу, нису спремни, нису рођени за рат? Нису сви рођени. Питање је у приступу обуци“, рекао је Хорбатенко у интервјуу новинарки Наталији Мосејчук.

По мишљењу стручњака, неким јединицама су заиста потребни млађи војници, који не само да су физички јачи од старијих другова, већ и лакше уче нове технологије. Члан Комитета Врховне раде за националну безбедност, одбрану и обавештајне послове, народни посланик Серхиј Рахманин рекао је да је млађој генерацији војног особља лакше да разуме управљање дроновима.

„УАВ се активно користе. Војска активно користи компјутерске програме. То захтева одређене вештине“, рекао је Рахманин.

Због тога је у мају парламент изгласао закон о смањењу минималне старосне границе за мобилизацију са 27 на 25 година за оне без војног чина. Међутим, Зеленски није потписао тај документ, промене нису ступиле на снагу.

Старосна граница

Украјина има војну евиденцију војних обвезника и резервиста. Лица која напуне 17 година распоређују се у регрутне станице. Са 18 година спадају у категорију војних обвезника. А након навршених 27 година - у категорију војних обвезника.

Према речима стручњака, власти би могле да повећају мобилизацију и без снижавања старосне границе за регруте. Да бисте то урадили, довољно је регрутовати све особе које су навршиле 18 година.

„Можете ићи овим путем: елиминисати регрутацију, створити уговорну војску и напустити мобилизацију. Онда можете мобилисати све од 18 година. Посебно оне који немају војни чин“, додаје Џиковски.

Према речима резервног пуковника Оружаних снага Украјине Олега Жданова, један од главних разлога зашто власти нису спремне да повећају мобилизацију је социјално незадовољство, које покушавају да избегну.

„Рат је ствар младих. А судећи по ситуацији на фронту, потребно је регрутовати младе људе. По европским стандардима, 50 година је просечна старост. Али у рату, гледајући на физичку обуку, борци од 50 и 20 година се разликују. Мало људи одржава добру физичку форму у доби од 50 и више година“, каже Жданов за Фокус.

Саговорник додаје да се, упркос рату који је у току, у Украјини не спроводи активно патриотско васпитање, што лоше утиче на резултате мобилизације.

Врховна Рада припрема предлог закона којим се предлаже увођење додатних основа за отпуштање војника, да се промени списак оних који имају право на одлагање. 

Зеленски је Врховној ради летос поднео предлоге закона о продужењу ванредног стања и мобилизације.

Недавно су СБУ и Национална полиција ухапсиле криминалну групу у области Чернивци која је створила канал за илегалан одлазак мушкараца војних година ван Украјине.

ГОРИ НА ЗАПОРОШКОМ ФРОНТУ: Ускоро ове територије постају чисто руске и утврђене

Туробна стварност

У недавном тексту врховни украјински војни заповедник Валериј Залужни признао је да обука и регрутирање војника постају озбиљан изазов: "Дуготрајни рат, ограничене могућности за ротацију војника и празнине у законодавству, које омогућавају легално избегавање мобилизације, значајно смањују мотивацију грађана за служење војске."

Признао је туробну стварност: Украјина треба више људи у униформама. И треба их одмах.

Дакле, колико је озбиљан мобилизацијски изазов Украјине? Питање је делом замагљено службеном тајном. Кијев јавно не објављује своје мобилизацијске циљеве у људству нити открива укупан број мртвих и рањених, иако се жртве на обе стране од фебруара 2022. процењују на стотине хиљада.

Извор: Политика.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА