Најновије

КАТАСТРОФА! Пожар захватио Теслин научни центар на Лонг Ајленду

Пожар је захватио Теслин научни центар у Ворденклифу, једину Теслину преосталу лабораторију на Лонг Ајленду у Њујорку, саопштила је америчка полиција.

Никола Тесла (Фото: Pixabay)

Према полицији округа Сафолк, позив је стигао у уторак око 17 сати по локалном времену, због пожара на згради на раскрсници Робинсонове и Теслине улице у Еаст Шорехаму.

Теслин научни центар је место где се налази једина преостала лабораторија српског научника Николе Тесле.

Један ватрогасац је повређен и хоспитализован, док се борио са пожаром, преносе локални медији, наводећи да обим штете још није познат.

Тесла је живео у Шорему отприлике три године, где је направио револуционарна открића у области електричне енергије и бежичне технологије.

Зграда је тренутно под опсежном реконструкцијом.

Директор TSCW Марк Алеси је у четвртак на Гала донаторској вечери, на којој су били и амбасадор Љиљана Никшић и генерални конзул у Њујорку Владимир Божовић, рекао да им је част што их највеће компаније попут Гугла, Амазона, Мајкрософта и многих других из Силиконске долине, као и директори великих мултинационалних корпорација, али и Фондације Илона Маска, подржавају у даљој конзервацији и реконструкцији Теслине лабораторије.

Управо поводом изградње новог торња, члановима борда TSCW обратио се Илон Маск и изразио спремност да подигне планетарно највећи торањ на месту Теслиног торња чија је градња почела 1901.

У комплексу је било у току уклањање свих објеката који немају историјски значај, а план је био да до јуна буде отворен Центар за посетиоце.

Конзулат у Њујорку: Солидарност и подршка Теслином научном центру

Генерални конзулат Србије у Њујорку обавестио је председника и друге званичнике о пожару у Теслином научном центру и саопштио да се још чекају резултати истраге која је у току.

"Док чекамо званичне информације и резултате истраге која је у току, наша основна брига у овом тренутку је да пружимо пуну солидарност и подршку нашим пријатељима из Теслиног научног центра у овим тешким тренуцима", наводи се у саопштењу конзулата.

У саопштењу се истиче да су са осећајем шока и туге примили узнемирујуће вести о пожару у Теслином научном центру и додаје да ће генерални конзул Владимир Божовић, заједно са запосленима у Генералном конзулату, у наступајућем периоду бити потпуно посвећен пружању сваке неопходне помоћи Теслином научном центру.

"Наше мисли су са свима онима који дубоко поштују и диве се непроцењивом раду и посвећености коју запослени у Теслином научном центру свакодневно показују у својим напорима да се очува наслеђе Николе Тесле, великог српско-америчког научника и изумитеља", каже се у саопштењу.

Такође, надају се брзом и потпуном опоравку ватрогасца повређеног у јутрошњем инциденту.

"Свакако, вест која нас је једино и могла обрадовати у оваквој ситуацији, јесте та да нико није изгубио живот у овом пожару. Ипак, свесни смо озбиљности материјалне штете, чија пуна размера тек треба да буде процењена", наводи се у саопштењу.

Конзулат уверава јавност да ће Србија бити посвећена томе да њен одговор на овај немили догађај буде у складу са озбиљношћу ситуације.

Данас, али и у наредним данима, Генерални конзул ће посетити Теслин научни центар, како би лично пренео искрену подршку свима који су директно или индиректно погођени овим страшним догађајем.

"У Генералном конзулату Републике Србије у Њујорку смо уверени да оно што се данас догодило неће утицати на наставак напора ка потпуној обнови последње лабораторије Николе Тесле. Уместо тога, очекујемо да ће овај догађај послужити као сила уједињења, која ће окупити добронамерне појединце и групе, а како бисмо сви заједно наставили да славимо вечно наслеђе и достигнућа Николе Тесле у годинама и деценијама које долазе", наводи се у саопштењу конзулата.

Теслин научни центар у Ворденклифу, једину Теслину преосталу лабораторију на Лонг Ајленду у Њујорку, данас је захватио пожар.

Зграда је тренутно под опсежном реконструкцијом, а план је био да до јуна буде отворен Центар за посетиоце.

Никшић: Заједно ћемо изградити нови Тесла центар какав свет још није видео

Национални координатор стратешке кампање "Тесла енергија мира", коју је успоставио министар спољних послова Ивица Дачић поводом осам деценија културе сећања на Николу Теслу, Љиљана Никшић, упутила је писмо подршке челницима Тесла научног центра Ворденклиф, због пожара који је захватио једину преосталу Теслину лабораторију у САД, на Лонг Ајленду.

Никшић, која је у оквиру кампање претходних дана била специјални гост ТСЦW и директора Марка Алесија, нагласила је да Србија и српски народ саосећају са њима, спремни да помогну да се изгради најлепши и највећи Тесла научни центар какав свет до сада није видео.

"Овај трагичан догађај мобилисаће људе из целог света. Учинили сте то већ једном успећете поново", навела је Никшић која је успоставила Теслин мост сарадње - стратешко партнерство - Србије и једине Теслине преостале лабораторије.

Никшић је, како је рекла Танјугу, у писму подршке нагласила да људи широм света нису индиферентни на десетогодишње изузетне напоре људи окупљених у ТСЦW да сачувају и очувају Теслину заоставштину.

"Ово није само прича о циглама и зидовима, ово је прича о Теслиној филозофији живота. Сада више него икада морамо да радимо на очувању његове заоставштине", нагласила је Никшић коју су као и генералног конзула Владимира Божовића јутрос обавестили о пожару који је захватио Ворденклиф.

Заједнички, удружујући наше снаге можемо много, навела је Никшић и додала да је то што нема људских жртава најважније, јер се све остало може реконструисати.

Никшић је такође апеловала на све људе добре воље широм планете да се укључе у обнову Теслине лабораторије.

Подсећа да је стрип цртач Метју Инман, пре десет година успео да подигне на ноге цео свет и спречи потпуно уништење лабораторије.

Тада је 33.000 људи из 108 земаља света, за 42 дана прикупило 1,4 милиона и земљиште на којем је Теслина лабораторија је откупљено.

"Тренутак је да се апел обнови и да се установи и висок степен безбедности у свим сегментима изградње да никада више не би било овако трагичних инцидената", навела је Никшић која је у четвртак присуствовала Гала вечери као Алесијев специјални гост, а на којој је настављено прикупљање донација како би лабораторија прерасла у Музеј и како би се на том земљишту од 600 хектара направио глобални научни центар.

Никшић је додала да се Тесла не може "убити" спаљивањем цигли, јер је Тесла филозофија живота "као што Светосавље не могаше да убију спаљивањем моштију Светог Саве, нити спаљивањем Храма Светог Саве на Менхетну", навела је амбасадор.

На земљишту на којем је лабораторија од пре пар месеци, у току су радови на изградњи центра за посетиоце, а траје и уклањање свих објеката који немају историјску вредност.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА