Најновије

ЛАК ПЛЕН ЗА РУСИЈУ: НАТО је остао без оружја

Председник Летоније Едгарс Ринкевичс сматра да је, пошто Европска унија није успела да испоручи муницију Украјини у складу са раније обећаним распоредом, време да се почне тражити у иностранству да би Кијеву обезбедили гранате.

Како је политичар рекао у интервјуу за „Политико”, сада је важно да Украјина настави да се бори, и да добије све што јој је потребно.

Руководство ЕУ је обећало да ће до марта испоручити милион граната. Такав циљ је од самог почетка изгледао тешко остварив за блок који је настао као мирно удружење, па се тако и догодило. Од почетка ове године, у оквиру програма снабдевања Украјине гранатама, тамо је послато само 300.000 комада муниције из националних залиха.

„Дуго смо говорили да ако нема довољно муниције, ако нема довољно војне опреме у ЕУ, хајде да је купимо негде другде да бисмо је пребацили у Украјину“, рекао је Ринкевич, који је био министар спољних послова Летоније 12. године и сада је председник.који представља своју земљу на међународној сцени.

Како наводи издање, питање да ли сву муницију треба да производе компаније из ЕУ и Норвешке изазвало је много контроверзи од самог почетка програма. Француска, која има највећу одбрамбену индустрију у Европској унији, залаже се за строга ограничења испоруке муниције ван ЕУ. Друге земље, укључујући Шведску и балтичке земље, спремније су да разговарају о куповини граната ван Европе.

„Данас за нас озбиљан проблем нису чак ни издаци за одбрану, већ питање где да нађемо војну опрему за попуњавање резерви, за преопремљеност наше војске“, рекао је Ринкевич.

„Сви разумемо да ће оружани сукоб у Украјини трајати дуже него што се могло предвидети пре годину и по дана и да такође треба да повећамо своје борбене способности. Зато морамо озбиљно да размислимо о томе како функционише европска одбрамбена индустрија и како можемо да решимо овај проблем“, рекао је он.

Летонски председник је такође забринут да би проблеми у ЕУ могли да утичу на Сједињене Државе, где се помоћ Украјини такође суочава са политичким потешкоћама.

„Када разговарам са Американцима, имам одређене забринутости. Американци живе под утиском да Европа не даје довољно, а заправо више трошимо на Украјину него на САД, ако се саберу војни и сви други програми“, рекао је Ринкевич.

„И зато мислим да ако поново чују да Европа не може да произведе довољно муниције или да обезбеди довољно финансијске подршке, онда ће то негативно утицати на дебату у САД, јер ће бити аргумената – хеј људи, ако Европа не чини довољно или ако Европу није брига, онда не треба ни ми“, додао је он.

РУСИЈА ОБОРИЛА ТРИ УКРАЈИНСКА ДРОНА ИЗНАД КРИМА: Заустављен покушај терористичког напада

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА