Најновије

РАСКОЛ У ОДКБ СЕ НАСТАВЉА: Нове изјаве јерменских званичника

Председник јерменског парламента Ален Симоњан рекао је да неће присуствовати састанку Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ) у децембру.

ОДКБ (Фото: РИА Новости)

„У тренутној ситуацији моје учешће је неприкладно“, рекао је он новинарима и додао да је о томе већ обавестио своје колеге.

Симоњан тврди да ОДКБ не испуњава своје обавезе према Јерменији.

Истовремено је додао да односи Јеревана са организацијом нису замрзнути и да нема одлуке о повлачењу.

Како је рекао портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући ситуацију, да Кремљ жали што Јерменија неће бити представљена на високом нивоу на самиту ОДКБ у Минску и надају се да ће Јереван наставити да ради у оквиру те организације.

Јуче је објављено да министри одбране и спољних послова Јерменије такође неће учествовати на скупу ОДКБ у Минску. Истовремено, Јереван је званично предложио да се повуче са разматрања нацрт саопштења министара спољних послова земаља ОДКБ у знак подршке напорима за постизање мира на Јужном Кавказу.

Јерменија смањује своје учешће у организацијама у бившем СССР-у. Јерменски премијер Никол Пашињан је прошле недеље најавио да неће учествовати на самиту ОДКБ у Минску 23. новембра. 26. октобра није отишао на међувладине савете ЕАЕУ и ЗНД у Бишкек, а 13. октобра није се појавио на самиту ЗНД, који је такође одржан у главном граду Киргистана.

Како је Пашињан у интервјуу листу WSJ у октобру, Јереван „има питања“ о активностима руских мировних снага у Нагорно-Карабаху, ставовима Москве и ОДКБ у вези са безбедносним односима. Истовремено, како је додао Пашињан, Јерменија и Русија воде дијалог како би се боље разумеле.

О стању на украјинском фронту прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА