Најновије

ХАОС У ЕУ: Орбан и његов "вето"

Премијер Мађарске Виктор Орбан планира да стави вето на додатну помоћ Украјини, у покушају да покрене дебату о политици Брисела према Кијеву и одмрзне фондове Европске уније намењене Мађарској, преноси турски портал "А њуз".

"Док се не постигне консензус о овој теми, на нивоу лидера ЕУ не могу се доносити одлуке о додатној финансијској подршци, безбедносним гаранцијама или процесу проширења ЕУ", написао је Орбан у писму председнику Европског савета Шарлу Мишелу, које су добили и представници земаља ЕУ у Бриселу.

Мађарски премијер је додао да је договор о даљим санкцијама Русији такође немогућ док се не постигне консензус.

Турски портал наводи да је Орбаново писмо "изазвало пометњу у Бриселу", јер бројне државе ЕУ желе да донесу далекосежне одлуке у корист Украјине на самиту који ће бити одржан 14. и 15. децембра.

Орбан је, такође, поставио питање да ли најновија декларација ЕУ о Украјини, која је усвојена у октобру и заснована је на претпоставци да стратегија ЕУ функционише, заиста одражава тренутну ситуацију.

Дипломате су признале да су Орбанова питања важна и валидна, али су се и запитале да ли је мађарски лидер, који се недавно састао са руским председником Владимиром Путином, "под руским утицајем", навео је "А њуз".

Украјина је „светлосним годинама" удаљена од уласка у Европску унију, оценио је раније Орбан.

Он је, на конгресу своје партије Фидес, истакао да ће се он и његова влада успротивити разговорима у ЕУ средином децембра, о томе да ли Кијев треба званично да отпочне преговоре о приступању.

Уз Орбанов вето, Украјина дефинитивно неће имати шансу да се придружи европском блоку земаља, будићи да је за пријем нове земље у чланство, неопходна сагласност свих чланица Уније.

Мађарска још чека да добије средства из фонда ЕУ за опоравак од 700 милиона евра који је успостављен након пандемије вируса корона, а Европска комисија је навела да средства неће бити пуштена све док влада Виктора Орбана не реши дугогодишња питања судства и владавине права.

"Врло је могуће да је део средстава већ у Украјини. Када нема новца како би се Кијеву дале раније обећане суме, а ми обећавамо да ћемо дати нове и постоји неко ко новац није добио, разумно је претпоставити да тих средстава више нема. Ми то са сигурношћу не знамо, јер се Брисел овим поводом не изјашњава јасно", указао је Орбан.

Према његовим речима, Брисел мора да преда Мађарској „више од три милијарде евра", јер је Будимпешта "платила све што је требало платити".

ЕУ је иначе замрзнула више од шест милијарди евра издвојених за плаћања Мађарској, објашњавајући то "непоштовањем услова за борбу против корупције, повећање транспарентности јавних набавки и јачање независности правосудног система".

Орбан је одговорио да је Будимпешта испунила све захтеве Европске комисије.

Европска унија би могла да се распадне због политике Брисела, тврди Орбан, који је све више на мети званичника ЕУ, али им ни он не остаје дужан.

Прочитајте ОВДЕ о новом упозорењу Москве 

Извор: Политика 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА