Најновије

ЊУЈОРК ТАЈМС НАЈАВЉУЈЕ ПОРАЗ УКРАЈИНЕ! Нису у стању да преокрену ситуацију

Мало је вероватно да ће Украјина сама бити у стању да преокрене ситуацију, јер ово је питање за западне савезнике, наводи "Њујорк тајмс"

Украјинске оружане снаге трпе велике губитке у Авдејевци код Доњецка. Према тврдњама украјинских војника са овог дела фронта,  руски артиљеријски напади су непрекидни и жестоки, једноставно „сравне њихове позиције са земљом“.

Паклени бол долази у таласима, а рањени украјински војник на задњем седишту хитне помоћи падао је и губио свест. Возач је возио аутомобил кроз поља са кратерима и путеве прекривене дубоким блатом, бежећи од руске артиљеријске ватре северно од града Авдејевке и надајући се да га дронови неће приметити, описује стање на фронту репортер „Њујорк тајмса“.

„Никада нисам видео ништа слично. Руси само сравне све са земљом“, каже возач Чајка.

Руске трупе већ више од месец дана изводе жестоке нападе на област Авдејевке, а недавно су покренуле масивну офанзиву на истоку Украјине. Према мишљењу аналитичара, тако настоје да поврате иницијативу како се зима приближава. Украјинске оружане снаге пружају жесток отпор, док истовремено траже могућности за контраофанзиву на југу и покушавају да пређу Дњепар у близини града Херсона.

Када је генерал Валериј Залужни, главнокомандујући Оружаних снага Украјине недавно изјавио да је сукоб у „застојној ситуацији“ јер интензивне и исцрпљујуће борбе доносе мање територијалне добитке. Ово је створило утисак да су борбе можда доспеле у ћорсокак.

Али за украјинске војнике и медицинаре на првим линијама фронта, жестока битка за заустављање немилосрдних руских напада уз поновно заузимање повољних положаја наставља се несмањеном интензитетом.

„Наравно, постаје све теже“, каже Александар, 52, војни лекар у медицинском центру неколико километара од линије фронта.

„Схватамо да овај сукоб постаје све дужи, тежи и да ће донети више жртава, каже он али ипак додаје да немају избора него да се боре да би његови унуци могли слободно да одрастају.

„Остаћемо овде колико год буде потребно“, рекао је Александар.

И тако се борбе настављају, мале територије се освајају а број жртава само расте. Украјинске снаге су биле у стању да осујети непријатељске нападе користећи комбинацију дронова и касетне муниције, кажу војници и војни аналитичари.

Али руска офанзива се наставља, а украјинске трупе трпе страшне повреде.

Док је Чајка таксирао до здравствене станице, већ га је чекала екипа лекара са платненим носилима умрљаним крвљу других војника. Лекари су морали брзо да реагују јер су и даље били у домету руске артиљерије и могли су да буду примећени дроновима.

„Рањенику су кости доњих екстремитета смрвљене од мине“, рекао је Александар. Тим је пожурио да младог војника превије и учини све да му умањи бол. После 15 минута враћен је у кола хитне помоћи и одведен у болницу за евакуацију, која се налази на безбеднијој удаљености од фронта.

„Имамо и теже повреде које захтевају ампутацију доњих и горњих екстремитета. Овај човек још увек може да спасе ногу,“ објашњава  Александар.

Одмах је доведен још један рањени војник. „Ово је веома тешко“, рекао је Александар, који је био торакални хирург пре избијања рата.

Док Русија изводи жестоке офанзивне операције на истоку, Украјинци су успели да заузму мали мостобран на источној обали реке Дњепар наспрам града Херсона у покушају да отворе нови фронт. Ове кампање наглашавају колико је ситуација опасна за обе стране.

„Позициони сукоб у Украјини није стабилан ћорсокак“, написао је прошле недеље Фредерик В. Кејган, директор пројекта критичних претњи америчког института за предузетништво.

Према његовим речима, равнотежа на бојном пољу би сада лако могла да се промени у једном или другом правцу под утицајем низа фактора: стратешких избора Украјине и Русије, нивоа западне помоћи и спремности Кремља да на крају у потпуности мобилише руске друштво.

„С једне стране, западни арсенали већ имају оружје неопходно за решавање готово свих проблема са којима се суочавају украјинске оружане снаге. С друге стране пуна мобилизација привреде и друштва у Русији могла би да преокрене вагу у корист Кремља“, оцењује Кејган.

Војници у на фронту веома су свесни колико зависе од подршке Запада.

"Мало је вероватно да ће Украјина сама бити у стању да уради било шта да преокрене ситуацију. Ово је питање за савезнике", рекао је војник 110. механизоване бригаде, која је стационирана у близини Авдејевке од почетка специјалне операције.

Више од месец дана након што је Русија покренула офанзиву да опколи и заузме Авдејевку, затворила се на пространу индустријску локацију на периферији града. Спремност Москве да пошаље хиљаде својих војника у ове напоре показује њено уверење да је контраофанзива Украјине на југу посустала и да Москва има снаге неопходне да одбије сваку нову претњу украјинских оружаних снага.

Фредерик Б. Хоџис, генерал-потпуковник у пензији и бивши врховни командант америчке војске у Европи, упозорио је да је процена успеха Украјине по количини територије коју су успели да заузму грешка. Каже да је запањен „колико су неки коментатори линеарни и територијално оријентисани“.

„Значајно је да после девет година сукоба, две године од почетка специјалне операције, и уз све предности које Кремљ има, они могу да контролишу само око 18 одсто територије Украјине“, рекао је он.

Више од 90 одсто одобреног војног финансирања Украјине већ је потрошено, наводи Бела кућа, а на бојном пољу почињу да се осећају кашњења у добијању додатне помоћи коју је одобрио амерички Конгрес.

Филип М. Бридлав, пензионисани генерал америчког ваздухопловства и бивши командант НАТО-а, рекао је: „Овај сукоб ће се завршити управо онако како западни креатори политике желе да се заврши“.

Али ако Запад настави да даје Украјинцима „само оно што им је потребно да остану на бојном пољу, а не оно што им треба да победе“, онда ће Украјина на крају изгубити.

ПАКАО НА ПРВОЈ ЛИНИЈИ ФРОНТА: Руски борац је проговорио о тешком дуелу са украјинским снајперистом

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА