Најновије

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ РИТЕРА: Хамас је победио- На делу је "Ханибалова директива"

Бивши обавештајни официр америчког маринског корпуса Скот Ритер описао је примирје између Хамаса и Израела као благослов који ће омогућити размену заробљеника.

„О прекиду ватре, о којем су преговарали Израел и Хамас, а уз посредовање Катара, две стране су се међусобно договориле и нико не би требало да се заварава да мисли да је ово било шта друго осим победа Хамаса“, рекао је Ритер.

Он је објаснио да је Израел пристао на паузу упркос својој ранијој веома агресивној позицији која је имала за циљ „уништење Хамаса као организације“ и „одбијање да пристане на прекид ватре под било којим околностима“.

Он је додао да је Израел пристао на привремену паузу јер је под притиском, „јер не побеђује”.

„С друге стране, Хамас је најавио да је један од његових примарних циљева, од почетка првих борби са Израелом, ослобађање палестинских затвореника, посебно жена и деце, које држи Израел“, рекао је он и додао да је у овој светлости, ова „пауза представља важну победу Хамаса и понижавајући пораз Израела“.

Он је додао да је потписивање прекида од Израела најсигурнији показатељ да до сада ствари нису ишле добро у уништавању Хамаса.

Ритер је истакао да овај резултат не треба никога да изненади јер је Хамас, када је 7. октобра започео напад на Израел, почео да спроводи план који се годинама припремао.

„Пажљива пажња посвећена детаљима која је била евидентна у операцији Хамаса наглашава чињеницу да покрет проучава израелске обавештајне и војне снаге које су се бориле против њега и открива њихове слабости које су касније искоришћене“, додао је он.

Коментаришући израелску тактику 7. децембра, Ритер је рекао:

„Израел никада није желео да буде у овој позицији, па су донели нешто што се зове Ханибалова директива, која у основи говори одбрамбеним снагама Израела да убијају војнике које су заробили Хамас или Хезболах, тако да се не могу користити као полуга против Израела.

„Ханибалова директива довела је до смрти неколико талаца које тренутно држи Хамас. Директива је такође одговорна за неке од смрти, многе смртне случајеве, неки људи би рекли да је већина смртних случајева догодила 7. октобра“, тврди Ритер.

ГОРИ АКИМОВКА! Низ експлозија, гранатирање ракетама страног порекла

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА