Најновије

ЧОВИЋ СПРЕМА БУМ У ЗВЕЗДИ: Спрема се велики повратак, откривена мистерија о Бјелици

Ми као клуб морамо да водимо рачуна о својим играчима, поготово о онима попут Бјелице, који су оставили огроман траг - навео је челни човек Звезде.

Челни човек Црвене звезде Небојша Човић „сатеран“ у „Миљанов корнер“ дотакао се бројних тема.

Млађани плеј Никола Топић отишао је на позајмицу у Мегу, жељан минутаже, а постоји могућност да се почетком 2024. врати међу црвено-беле.

- Знамо шта имамо и какву звезду брусимо. Он је од 15. године код нас, није он сад проиграо. Немам ништа против Меге, дали смо му да игра тамо одређено време, али не може сваки пут неко други да се кити туђим перјем. Треба водити рачуна са трансферима. Ево, шта је Филип Петрушев добио? Рекао сам му да не жури, да остане још једну сезону да сазри и онда оде у НБА. Разумем све, паре, кошарку, НБА као НБА... Али, мора да се пазиш, јер ако пребрзо возиш, опасне су кривине, а и клизав је терен. Код Николе Јовића је нешто другачија ситуација, видећемо шта ће бити са Мицићем.

Није ту био крај приче о Топићу...

- Волео бих да је остао мало још са нама, али биће прилике да још од Милоша научи одређене ствари. Топић је сам тражио да оде у Мегу. Он је Звездин играч, потписан на четири године, пратимо редовно како игра и јако смо задовољни, као и колику минутажу има. То и јесте договор, да тамо има велику минутажу. Он је зрео играч, могао би сад већ да игра Евролигу.

Повратак?

- Видећемо. Не треба да угрозимо ни њега, ни резултате Меге, али пре свега треба да мислимо о нашим интересима. Нама је Ханга у повреди. Мислим да ћемо га за две, три недеље имати на терену. Морају да се санирају повреде, нешто ће се санирати овде, нешто у Будимпешти и Загребу.

Топић на НБА драфту?

- Могао би да проба, али мислим да би то била ужасна грешка. Он је Звездин играч и ником нећемо стајати на путу среће, али заштитићемо и клупске интересе, као и играчеве. Бићемо и у томе увек искрени. Можда погрешимо и признаћемо грешку. Први који је гурао своје играче у НБА је ФМП. Преко 50 репрезентативаца смо направили, у младим репрезентацијама смо по пола екипа имали из тог, озлоглашеног ФМП. То је био акумулатор онога што је касније дошло у првим тимовима. И у овој репрезентацији, мада је не бојим по клубовима, је било осам, девет играча који су прошли делимично систем ФМП и Црвене звезде. То је нама понос, јер значи да смо добро радили неке ствари. А и селектор Светислав Пешић је био код нас.

БЈЕЛИЦА ОД ТОП ПОЈАЧАЊА ДО МИСТЕРИЈЕ

Црвена звезда је средином септембра потписала уговор са Немањом Бјелицом. Повратак на Мали калемегдан, ипак, испоставио се као промашај. НБА шампион са Голден стејтом није ни заиграо, а уговор је раскинут.

- Он је званично под уговором са Фенербахчеом, клуб има одређене обавезе према њему. Бјелица је са нама потписао уговор, али је он обостраним договором раскинут. Звезда није платила Бјелицу ништа, нити нам је он било шта тражио. Он може да се врати у Звезду кад год би му се појавила жеља да игра поново. Све друго што бих могао да кажем, ишло би на његову штету. Не у односу са Звездом, него Фенербахче има одређене обавезе према њему и треба да их изврши.

Бјелица можда, ипак, заигра за Звезду.

- Нови тренер је већ обавио разговоре са њим. Ми као клуб морамо да водимо рачуна о својим играчима, поготово о онима попут Бјелице, који су оставили огроман траг. Понашамо се конкретно према свима, никога не прозивамо, не понашамо се „господски“ као господин Месина, мада има таквих и у нашој кошарци, који су у изјавама велика господа, а онда када мало разгрнете стоје њихове идеје, што је ружно, то се ваљда зове лицемерје.

ЧОВИЋ О ПЛАЋЕНОЈ ГРЕШЦИ

Црвена звезда се убрзо по почетку сезоне растала са тренером Душком Ивановићем, заменио га је Јанис Сферопулос.

- Душко је један од најбољих тренера који су радили у Црвеној звезди. Не само као тренер, већ и човек - Човић је у суперлативима говорио о бившем тренеру. - У Ивановићевом случају дошло је до засићења, али не са нама, не са мном, јер бих са Душком могао да радим 100 година. Колико познаје кошарку, колико је образован, а имамо сада све више тренера који нису нарочито образовани. Једноставно, видело се да ствари не функционишу најбоље, да не прија њему, екипи, играчима... Да смо ушли у додатни ризик не знам како би било. Повучен је тај потез, који је више био последица резултата и неких наших понављања. Понављало се нешто што се догађало и прошле године, конкретно против Жалгириса, исте су се ствари дешавале у овој и прошлосезонској утакмици, начин како су изгубљена оба меча... Предузели смо ту меру, сада верујем да се екипа променила набоље.

Уследио је наставак приче...

- Желим му успеха у Басконији. Понављају се сада неке ствари које су се десиле код нас када је он дошао, када смо у Евролиги имали 6-0 скор. Човек јако добро познаје кошарку, али као председник клуба нисам ту само да бих доносио лепе и слатке одлуке, мора понекад и да се пресече. О његовом одласку се много спекулисало у јавности. Нема апсолутно никакве везе са Бјелицом, Теодосићем или било којим другим играчем, нити му је било који играч наметнут.

Апострофирао је и један свој потез који се испоставио као погрешан.

- Једини играч на којем сам инсистирао ја јесте био Софоклис Скорцанитис. Платили смо ту грешку. Радоњић није био за њега, ми смо хтели да он дође. Сећате се и како је дочекан...

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА