Најновије

ХАМАС ЈЕДНО, ИЗРАЕЛ ДРУГО: Договор без договора

Портпарол Хамаса Осама Хамдан рекао је на конференцији за новинаре да Израел није испунио свој део споразума о примирју и да је обавестио посреднике о израелским кршењима, преноси Ројтерс.

Он је такође рекао да је група потврдила своју посвећеност примирју којем су посредовали Египат и Катар, а које је почело у петак.

Хамдан је рекао да је укупно 340 камиона помоћи ушло у Газу од петка и да је 65 од тих камиона стигло до северне Газе "што је мање од половине онога што је Израел договорио".

Војно крило палестинског покрета Хамас, бригаде Ал-Касам, најавиле су одлагање ослобађања друге групе израелских талаца док Израел не испоштује услове споразума о примирју, преносе "РИА Новости".

"Бригаде Ал-Касам одлучиле су да одложе ослобађање друге групе талаца док окупациона страна (Израел – прим. аут.) не испуни услове споразума о уласку камиона хуманитарне помоћи у северни појас Газе и придржава се договорених стандарда за ослобађање затвореника", наводи се у саопштењу организације на  Телеграм каналу.

Израелско Министарство спољних послова саопштило је да нису кршили споразум о примирју у сектору Газе, преносе "РИА Новости".

Израел ће наставити војне операције у Појасу Газе ако Хамас не ослободи другу групу талаца до поноћи, јавила је израелска телевизија Канал 12 позивајући се на неименоване изворе. 

Ослобађање таоца не иде глатко

Другог дана примирја Израел чека да Хамас ослободи следећу групу талаца које држи у Гази.

Како јављају израелски медији на листи која је достављена израелским властима налази се 14 имена.

У петак је ослобођено 13 израелских талаца - девет жена и четворо деце. Израел је с друге стране ослободио из затвора 39 палестинских жена и тинејџера. Мимо договора који су уз посредовање Катара постигли Израел и Хамас, ослобођено је и 10 тајландских држављана и један Филипинац које је Хамас такође држао у Гази.

Преговори у току – Израел најављује наставак рата

Египат и Катар покушавају да реше одлагање друге рунде ослобађања израелских талаца, изјавили су данас неименовани званичници две земље.

Палестински званичник упознат са ситуацијом, који није желео да буде именован, рекао је да Египат покушава да реши кашњење другог круга ослобађања израелских талаца из Газе, пренео је Ројтерс.

Израелска војска (ИДФ) наставиће да напада Хамас у Појасу Газе након што се заврши привремени прекид ватре, изјавио је начелник генералштаба израелске војске Херци Халеви.

Халеви је рекао да ИДФ неће прекинути да се бори док се сви таоци не врате кућама, пренео је "Џерузалем пост".

Он је објаснио да израелска војска користи четвородневно примирје у Гази да се боље припреми уочи наставка борби.

"Наставићемо са брзим демонтирањем Хамаса и маневрима у Појасу Газе, а такође ћемо наметнути јак притисак да се врате таоци. Имамо дужност да се боримо и ризикујемо своје животе, како би се таоци вратили да живе безбедно у Израелу", поручио је Халеви.

Прочитајте ОВДЕ шта Додик каже о лажима против Срба

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА