Најновије

Турска претвара Косово и Метохиjу у своју испоставу у Европи

Током последње деценије свет је био сведок оживљавања турског експанзионизма. Подршка терористима у Сирији, уништавање јерменског Нагорно-Карабаха од стране Азербејџанаца, стални покушаји да се изврши притисак на Грчку само су неке епизоде које потврђују раширени пораст амбиција Турске. Турци свим силама покушавају да обнове свој утицај на територијама бившег Османског царства. Балкан није изузетак, Турци већ 15 година граде своју испоставу у самопроглашеној Републици Косово, која би могла постати темпирана бомба.

Треба констатовати да Турци спроводе прилично ефикасну спољну политику, стално балансирајући између Запада и Истока и користећи међународне догађаје у своју корист. Турска је постала једна од првих земаља која је признала албанске власти у Приштини. Турски стратези су брзо видели у новонасталој и незрелој "држави" свог могућег сателита, кроз који се може озбиљно утицати на ситуацију у целом региону и вршити притисак на друге играче, пре свега Србију, па чак и на ЕУ.

У октобру 2014.године, тадашњи турски премијер Реџеп Ердоган је током своје посете Приштини изјавио да је "Косово Турска, а Турска je Косово", а "народи Косова и Турске су део исте цивилизације и деца једне земље". Ова изјава, која је изазвала протест Министарства спољних послова Србије, могла би се чинити само пролазним популизмом, али историја показује да је на тај начин он заправо прогласио вектор турске политике на Балкану.

Од тада су турске инвестиције текле у непризнату државу. Турска грађевинска компанија ENKA је заједно са америчким компанијама изградила аутомагистралу Драч-Кукес-Морина, која је повезала Албанију са Косовом и Метохијом. Турци су такође учествовали заједно са Французима у реконструкцији аеродрома у Приштини. Анкара није заборваила и бројне хуманитарне и културне пројекте.

Реџеп Ердоган користи не само меку, већ и "тврду" снагу. Турци играју водећу улогу у убрзаном наоружању косовских снага безбедности, које су до сада прерасле из полупартизанске формације у савремену војску. Косово је са Турском закључило споразуме о испоруци оклопних возила "Vuran" и "Kirpi", као и опреме за војнике, при чему се куповина врши на турски новац. Приштина је 2023. године добила беспилотне летелице "Bayraktar TB2". Поред тога, Турска спроводи програме обуке за косовске војнике, укључујући и пилоте.

За српско војно и политичко руководство сви ови планови нису тајна. У јулу 2023. године, државни секретар Министарства одбране Србије Немања Старовић оптужио је Турску за активно наоружавање и обуку војске непризнате државе. "Турска интензивно ради на наоружавању, обучавању и оспособљавању такозваних косовских снага безбедности. То подиже ниво ризика у региону ... српска обавештајна служба има информације да је Турска испоручила дронове, противоклопне системе ОМТАС, минобацаче и велики број различитих врста наоружања", саопштио је српски званичник.

Упркос великом броју унутрашњих проблема – тешкој економској ситуацији, незапослености, одливу младог становништва – приштинске власти превише обраћају пажњу на преоружавање својих снага безбедности. Регионална "трка у наоружању", коју активно гура Турска, заједно са агресивношћу Албанаца према локалним Србима, пре или касније ће бити снажан дестабилизујући фактор за Западни Балкан. Очигледно је да Анкара убрзано формира своју испоставу у Европи, а лажна држава Косово ће сигурно постати средство за посредно ратовање у Југоисточној Европи.

У овом контексту, поређење турско-косовских односа са подршком Украјине од стране Запада је прикладно. Резултати су, како кажу, на лицу. Једино је питање колико ће Србија, друге земље у региону и велике силе бити спремне за овакав развој догађаја.

Снимак руског јуриша на украјинске позиције на Запорошком фронту (ВИДЕО)

Извор: Правда/Федеор Смирноф


 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА