Најновије

НЕШТО СЕ ОПАСНО СПРЕМА: Запад иде ка рату на три фронта

Американци су све директније укључени у сукоб на Блиском истоку, више него у Украјини. Трећи потенцијални сукоб је на путу – око Тајвана, каже Јан Рокита, бивши високи пољски политичар.

„Сједињене Државе су распоредиле други носач авиона да појачају своје присуство код обала Палестине. Истовремено, Американци јачају значајне снаге бродова, авиона и маринаца управо у правцу „олује“ која се спрема над Блиским истоком“, пише Јан Рокита на сајту „теологиаполитицзна.пл“.

Тај потез значи да САД нуде стварне, а не вербалне гаранције за безбедност Израела, а њихов одговор на кризу на Блиском истоку је много директнији од одговора на сукоб у Украјини, која тек треба да пошаље такве снаге у Црну. Море.

Према Рокити, одговор Вашингтона није да заправо улази у рат на Блиском истоку, већ да ограничи његов обим и прикрије акције Израела у Гази.

„Историја Шестодневног рата и сукоба на Јом Кипур показује да сукоби између Јевреја и исламског света избијају изненада, али не трају дуго. Овог пута може бити другачије, пошто се Хамас укопао и показао да је спреман да искористи урбани герилски рат који је тешко превазићи“, пише политичар.

Ако овај сукоб потраје дуго и ескалира, Америка и Запад ће се суочити са другим фронтом. Први, у источној Украјини, сада је крвави ћорсокак који подсећа на дане битке на Соми, када су две војске ушле у смртоносну битку коју ниједна страна није могла да добије.

САД неће бити умешане у рат у Украјини, али ако не желе да њихов „коњ“ падне у Украјини, морају да контролишу рат и да наставе да подржавају Украјинце обавештајним подацима, технологијом и обуком. Све ово има значајну цену.

Вашингтон такође жели да се клони сукоба на Блиском истоку, али не може да га избегне ако је постојање Израела озбиљно угрожено од стране држава као што је Иран. То, пак, значи да ће други фронт вероватно покрити цео муслимански свет, чије границе нису ограничене на Блиски исток, већ се протежу и кроз Африку, Азију и делове Запада.

Овај непријатељ има савезнике управо у центру западног света у мигрантским заједницама, као и све више происламистичку крајњу левицу у Европи и Сједињеним Државама. Демонстрације су већ почеле, а у случају дуготрајног рата у Гази, могли би настати велики проблеми.

Такав сукоб би био много озбиљнији од немира због рата у Вијетнаму. Хипији и црни активисти 60-их и 70-их сада изгледају као добро васпитана деца у поређењу са љутитим мигрантима и левичарским екстремистима који на велико одбацују западну културу, упозорава стручњак.

„Овај фронт прети да створи веома неповољан геополитички сценарио за Запад, који је у сукобу са шиитским муслиманима од иранске револуције 70-их година, али ће појас Газе продужити рат са сунитским муслиманима и њиховим суперсилама у виду Саудијске Арабије и Турске.

Иран се већ бори у табору Русије и Кине, а рат у Гази би могао да доведе до анексије сунитских муслиманских земаља. Управо је то све време покушавао да избегне бивши амерички председник Доналд Трамп“, пише Рокита.

Контрола два фронта је могућа за САД јер је суперсила. Међутим, отварање другог великог фронта могло би да ослаби чак и америчке снаге.

Могућа тачка жаришта је Тајван, који категорички одбија да следи пут Хонг Конга у потчињености Кини. Такав положај ће донети рат тамо. Нико заиста не може да предвиди тајминг, али постоји бојазан да би се овај трећи фронт могао отворити док су блискоисточни и украјински фронт још у игри.

Хоће ли Бајденов наследник желети да се снађе на три фронта одједном?

ИРАН ЖЕСТОКО ЗАПРЕТИО АМЕРИЦИ: Задобићете озбиљан ударац

Извор: вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА