Најновије

УВОД У ВЕЛИКИ РАТ: Москва разматра опцију обарања америчких сателита

Западни квазицивилни сателити у свемиру који се користе у сукобима могли би да постану „легитимна мета” за узвратни удар, изјавио је Владимир Ермаков, директор Одељења за неширење и контролу наоружања Министарства спољних послова Русије.

Претходно су САД и Украјина више пута изјављивале да сарађују у обезбеђивању података са америчких сателита за потребе Оружаних снага Украјине. Такве услуге су биле укључене у један од пакета војне помоћи Кијеву. Међутим, у септембру је на сајту компаније „Макар” објављено да су њихови комерцијални сателити два пута снимили Севастопољ.

Конкретно, 19. септембра, Севастопољ је снимио сателит ВорлдВиев-3, а сутрадан ВорлдВиев-2. У време лансирања, сателити су имали највећу просторну резолуцију од било ког комерцијалног сателита, омогућавајући веома детаљне слике.

Кијев је 22. септембра извео ракетни напад на Севастопољ. Тада су, како је саопштило руско Министарство одбране, ПВО системи оборили пет пројектила, оштећена је зграда штаба Црноморске флоте, а један војник је нестао.

„Квазицивилна инфраструктура у свемиру, сасвим логично, могла би да буде легитимна мета за узвратни удар“, рекао је Ермаков. „Као резултат деловања западних земаља, одрживост мирољубивих космичких активности је изложена неоправданим ризицима, као и бројним социо-економским процесима на Земљи, од којих зависи добробит људи, пре свега у земљама у развоју, " додао је он.

Према његовим речима, ова провокативна употреба цивилних сателита, у најмању руку, поставља питања у контексту Споразума о свемиру из 1967. године, који предвиђа искључиво мирољубиво коришћење свемира, и захтева најозбиљнију осуду међународне заједнице.

НА ИВИЦИ ПОРАЗА: Ритер открио зашто Израел може бити уништен

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА