Најновије

ОД НАРКО КАРТЕЛА ДО ТЕРОРИСТА: Где је завршило украјинско оружје?

Да ли је дошло време плаћања рачуна за Зеленског и Украјину, још увек није извесно иако сигнали са Запада то јасно показују. Како ништа није случајно у међународној политици, изјаве заменика шефа ДНР Јан Гагина а потом и истраживања независног новинара Сајмона Шустера то јасно показују. Запад је уморан од Украјине, а нарочито од Зеленског, те гласине да му чак спремају и замену све су извесније.

Можда непрестано одбијање Зеленског да уопште  разговара  на тему избора само то и потврђују. Наиме, „Запад намерава да замени Володимира Зеленског главнокомандујућим украјинске војске Валеријем Залужним”, изјавио је недавно шеф запорошког покрета „Заједно са Русијом” Владимир Рогов.

 Све учесталије тврдње да Америка и Израел  шаљу „контролу” не би ли се открио пут и траг новца, огромних средстава које су се сливале у Украјину показују само да ове гласине нису „само гласине”. Да ли је уопште „плаћање рачуна” на видику можда ће имати ускорио епилог, што се тиче Зеленског и његових помоћника. Мада, једно важније и крупније питање које ће свакако морати да дође на дневни ред међународне заједнице, кад тад, је где је завршило оружје које је нештдеимице западна алијанска слала у Украјину. Ово ће морати да добије епилог, кад тад, уверени су аналитичари.

 Од почетка Специјалне војне операције, западне земље се утркују са издвајањем нових пакета војне помоћи за Украјину.

У томе неприкосновено предњачи Америка – Пентагон је средином јуна 2023. известио да је обим америчке војне помоћи Кијеву од почетка руске специјалне војне операције премашио 40 милијарди долара. Након Америке, земља која испоручује Украјини највише наоружања је Велика Британија. Према подацима из фебруара, војна помоћ Лондона Кијеву од почетка Специјалне војне операције вредна је око 2,7 милијарди долара.

Како је својевремено известила Међународна јавна организација „Центар за проучавање корупције и организованог криминала” оружје западне производње је још пре почетка сукоба са Русијом преко Украјине „стизало до радикалних снага афричког континента”.

 Ни сама Америка не зна где завршава оружје које се испоручује Украјини

Најфасцинатније је заправо што Вашингтон заправо и не зна где завршава оружје прослеђено Украјини.

 Велика америчка војна подршка Украјини ( очигледно не случајно) почела је  још 2019. године, а већ 2020. Одељење за војну ревизију Министарства одбране Америка саопштавало је да је озбиљно забринуто због система контроле наоружања које се испоручује Украјини.

Наиме, читав систем је тако осмишљен да се америчко оружје транспортује преко Пољске у камионима и предаје се украјинској војсци на граници, а онда украјински војници одлучују где ће оно бити распоређено.

После почетка Специјалне војне операције у Украјини западне земље су почеле да пумпају ту земљу оружјем, издвајајући десетине милијарди долара. Међутим, све чешће се говори о томе да велика количина тог наоружања завршава на црном тржишту и у рукама криминалних група широм света.

 Већ помињани на нашим страницама Клејтон Морис на свом каналу не само што је поставио сјајна питања о количинама наоружања која изгледа нису ни видела украјинско ратиште већ су завршиле на много чини се невероватнијим местима. Тако снимци како припадници мексичког нарко картела пробају „најновије” тек послате Украјини, пројектиле  „џавелин” који обарају веома ефикасно све врсте летелица, од борбених дронова до војних и теретних или борбених хеликоптера само су узбуркала јавно мњење земаља западне алијансе. Земаља које су биле најактивније у наоружавању Украјине, не само од почетка Специјале операције руске војске већ и раније, припремајући сценарио на који је Русија морала да одговори.

 Џавелин за 30 хиљада долара на Даркнету

Након почетка специјалне операције, бројни амерички војници напустили су Украјину, тако да тренутно практично не постоји ефикасна контрола премештања или употребе оружја. У августу 2022. године вршилац дужности генералног инспектора Пентагона Шон О'Донел признао је да САД не могу увек да знају где ће завршити оружје које је испоручено Кијеву, а разлог је то што украјински званичници воде евиденцију „на папиру”.

Ратни дописник Александар Коц у јуну 2022. године саопштио је на Телеграму да је неколико сајтова на Даркнету ставило на продају оружје које је наводно стигло из западних земаља украјинској војсци. Коц је претпоставио да је оружје повучено из основних залиха и да се сада продаје терористима.

На пример, продавац „Випонс Украјина” продавао је пушке, гранате и панцире по ценама у распону од 1.100 до 3.600 долара, обећавајући испоруку на територији Украјине. Други је продавао амерички противтенковски ракетни систем „џавелин” за 30.000 долара. Навео је да се систем продаје у Кијеву. У онлајн продавници Блек Маркет Ганс продавале су се противтенковске ракете НЛАВ за 15.000 долара и америчка беспилотна летелица „свичблејд 600 камиказе” за 7.000 долара.

У августу 2022. године америчка ТВ компанија „Си-Би-Ес” објавила је документарац под називом „Наоружавање Украјине” (Арминг Украине).

У филму је добровољац из Литваније Јонас Охман рекао да само 30% испорученог западног оружја на крају стигне до украјинске војске. Поред тога, аутори филма су упозорили да би оружје могло пасти у погрешне руке и изазвати нестабилност као што се десило у Либији, Ираку и Авганистану.

Након објављивања филма украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба позвао је телевизију да га уклони и спроведе интерну истрагу.У августу је документарац склоњен са портала „Си-Би-Еса” преноси Спутњик.

Дакле то што је мексички картел стигао у посед „џавелина” како показује Клејтон Морис на свом каналу није ништа чудно. Питање је само ко ће све те конце оружја наводно „прослеђеног”  Украјини уопште похватати и да ли ће неко одговарати, за то што су вероватно низ терористичких организација и криминалних група дошли у посед осетљивог и веома прецизног модерног оружја  који ће резултовати свакако, кад тад невиним жртвама, на жалост као и у рату коме су заправо биле и намењене.

ЗБОГ САНКЦИЈА: ЕУ има 250 милијарди евра штете

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА