Најновије

ПОЧИЊЕ ПРАВИ РАТ! Израелска војска напала тунеле у Гази

У војној терминологији постоји израз „Тунелски рат” јер је то део историје, од римске опсаде старогрчког града Амбрасије до украјинских бораца који су задржавали руске снаге у 24 километра тунела из совјетског доба испод железаре и Азовстала у Маријупољу око 80 дана 2022.

Америчке снаге које су се бориле у Вијетнамском рату бориле су се да рашчисте мрежу од 120 километара познату као тунели Цу Ци, где су се амерички војници суочавали са уским угловима, замкама и понекад мрачним условима на периферији тадашњег Сајгона, у Јужном Вијетнаму. Чак ни немилосрдно бомбардовање Б-52 никада није уништило тунеле.

Подвлачећи колико је тунеле тешко уништити, Америка је 2017. године употребила масивне експлозиве против система тунела Исламске државе у Авганистану, названог „мајком свих бомби“, највећег ненуклеарног оружја које је америчка војска икада користила у борби.

Ипак, у свим овим случајевима, војска која је напредовала није се суочила са изазовом који Израел сада чини са Хамасовим системом тунела.

ПОРУКА МОСКВЕ КОЈА ОДЗВАЊА - УПУЋЕНА КИЈЕВУ: Прождрљиви кијевски рахитични политичари ускоро ће исцедити Европу

Разлог је једноставан: битке у тунелима се сматрају једнима од најтежих за борбу за војску. Одлучан непријатељ у систему тунела или пећина може да изабере где почиње борба - и често одређује како ће се завршити - с обзиром на обиље прилика за заседу.

Ово је посебно тачно у Појасу Газе, где се налази Хамасов систем тунела који је Израел назвао „Метро“.

Израел има такозване бомбе „Бункер бастер“, које продиру дубоко под земљу. Међутим, појас Газе је једно од најгушће насељених подручја на свету, подручје које је с једне стране блокирао Израел, а с друге Египат, дугачак око 40 километара и широк између шест и 14 километара, са становништвом од око 2,2 милиона. Чак и када би израелска војска знала где се налазе тунели, бомбардовање би било изузетно компликовано због специфичних карактеристика појаса Газе – можда чак и немогуће.

Подземни тунели су првобитно грађени и коришћени за заобилажење блокаде између Појаса Газе и Египта, а касније и Појаса Газе и Израела – да би се кроз њега прокријумчарила роба. Због повећаних израелских улагања у системе за надзор уз помоћ дронова и других електронских шпијунских уређаја, Хамас је улагао све више новца у проширење мреже тунела.

Када су Израел и Египат увели казнену блокаду Газе након што је Хамас преузео контролу над том територијом 2007. године, милитантна група је проширила своју мрежу тунела како би прокријумчарила оружје и другу кријумчарену робу из Египта. Док је Египат касније затворио већину тих прекограничних тунела, сада се верује да Хамас има огромну подземну мрежу која се протеже преко Газе, што му омогућава да преноси оружје, залихе и ловце ван видокруга израелских дронова.

Тунелску мрежу, како се може прочитати у извештајима и проценама, чини 1.300 појединачних тунела укупне дужине око 500 километара. Неки тунели се налазе на дубини до 70 метара испод површине. Већина тунела је висока око два метра и широка два метра.

Други наводе да су тунели дубоки чак 80 метара, а неке просторије су много веће и шире. Обложени су армираним бетоном, имају вентилацију и квалификовани су за дуготрајно становање под земљом.

Рашчишћавање и рушење ових тунела биће од суштинског значаја ако Израел жели да демонтира Хамас. Али борба у густо насељеним урбаним подручјима и кретање испод земље могли би да лише израелску војску неких од њених технолошких предности, док би Хамасу дали предност и изнад и испод земље, пише Глас Америке.

Бројни тунели су у дужини од 500 километара. То је највећа мрежа тунела на свету, кажу да је то Газа испод Газе, подземни град у коме се налазе продавнице, складишта. Неки од њих су чак и електрификовани, а воду је увео Хамас, а наводно је уведена климатизација у 'посебним' секторима.

Џон Спенсер са америчке војне академије Вест Поинт изјавио је да је „подземни комплекс који се шири у појасу Газе проблем пун подмуклих замки, не постоји савршено решење“.

Осим тога, Израел је већ користио такозване „прецизне бомбе“ да затвори или учини неке тунеле непроходним. Без много успеха.

Стручњаци претпостављају да се у овим тунелима, између осталог, налази и око 200 талаца које је Хамас киднаповао током терористичког напада на Израел 7. октобра. Тунели служе првенствено као складишта оружја, хране и воде, а ту се налазе и генератори, гориво и друга опрема. Експерти претпостављају да се под земљом крије и део руководства Хамаса.

Чак и уз све ризике, Израелски врх тврди да тунели морају бити уништени да би Израел постигао своје војне циљеве.

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА