Најновије

УКРАЈИНСКЕ ЈЕДИНИЦЕ У РАСУЛУ: Војници све старији, животни век све краћи

На почетку сукоба, просечна старост украјинских војника била је између 30 и 35 година. Сада је 43, наводи магазин "Тајм".

Војници у Украјини постају све старији како се сукоб са Русијом продужава. Магазин "Тајм" наводи да је просечна старост војника у земљи тренутно око 43 године.

Тај просек је већи за скоро 10 година у односу на март 2022, месец дана након почетка Специјалне војне операције, када је просечна старост украјинског војника била између 30 и 35 година.

"Они су сада средовечни мушкарци и нису толико доброг здравља", рекао је за "Тајм" блиски помоћник украјинског председника Владимира Зеленског.

Украјина не саопштава број погинулих или рањених међу својим војницима, али западни званичници су у августу рекли да се укупан број жртава (убијених и повређених) приближава бројци од 500.000, наводи "Бизнис инсајдер".

Како се сукоб одуговлачи, кадровски проблеми постају већи и тежи од евентуалног прекида дотока западне помоћи, чега се Кијев највише боји. Чак и када би САД дале Украјини све оружје које су обећале, рекао је за "Тајм" један сарадник Зеленског, Украјина једноставно "нема људе да га користе".

На почетку сукоба, регрута је било у изобиљу, људи су се добровољно јављали у војску, а масовна мобилизација је забранила скоро свим мушкарцима између 18 и 60 година да напусте земљу рано повећала број војника. После 20 месеци сукоба, добровољаца је све мање, а војно способни мушкарци све чешће беже из земље.

Украјина је такође једна од најстаријих земаља на свету са једном од четири особе старије од 60 година.

ОД НАРКО КАРТЕЛА ДО ТЕРОРИСТА: Где је завршило украјинско оружје?

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА