Најновије

АЛБАНИЈАН ПОСТ: Вучић чека Трампа - изборима купује време због "косовског притиска"

Бивши специјални изасланик Сједињених Америчких Држава Френк Визнер изјавио је да је намера преседника Србије Александра Вучића да расписивањем избора пролонгира дијалог између Београда и Приштине.
Вучић и Квинта на састанку / Скриншот

Вучић и Квинта на састанку / Скриншот

Визнер за "Албанијан пост" наводи да председник Србије "није спреман за компромис".

Медиј додаје да је Вучић, неколико дана након што је од француског председника Емануела Макрона, немачког канцелара Олафа Шолца и италијанске премијерке Ђорђе Мелони "добио јасне поруке да треба да предузме конкретне кораке за спровођење Основног споразума", расписао изборе у намери да "купи време и смањи међународни притисак".

"Избори утичу на дијалог двеју држава, а Вучић је одлучио да изборе одржи у интензивној фази дијалога. Мислим да ће одлука о одржавању избора бити препрека за наставак дијалога", казао је Визнер и додао да је "одлагање дијалога повезано са дефакто признањем Косова, то јест да управо томе и служи".

Бивши министар спољних послова Хрватске Миро Ковач тврди да су избори у Србији повезани са онима у Америци који ће бити одржани у новембру следеће године, као и да "Београд купује време у чекању резултата избора у САД".

"Чини се да се изласком на ванредне изборе купује време, у нади да ће Доналд Трамп бити изабран за председника, и да ће се пронаћи друго решење за Србију и Косово", навео је Ковач.

Бивши заменик министра спољних послова такозваног Косова Валон Муртезај истиче да га расписивање ванредних избора у Србији не чуди, јер су, тврди, "у свим владама Србије, укључујући и садашњу, избори коришћени "као тактика да се утиче на процес дијалога".

"Вучић овог пута користи изборе како би избегао спровођење споразума који су део дијалога. Треба напоменути и да је дијалог коришћен и као средство за утицај на изборе, показујући бирачима да Србија не прави компромисе. Овакво понашање Србије је деструктивно и не помаже нормализацији односа", додао је Муртезај.

Прочитајте ОВДЕ о подршци интелектуалаца Дверима и Заветницима

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА