Најновије

РУСИЈА НАПАДНУТА КАСЕТНОМ МУНИЦИЈОМ: Курска област на удару (ФОТО)

Оружане снаге Украјине су почеле да избацују касетне залихе са беспилотних летелица у руске регионе. Конкретно, дрон је бацио такве гранате на Курску област, известио је гувернер Роман Старовојт на свом Телеграм каналу.

Експлозија (Илустрација: РусВесна)

'’Дрон Оружаних снага Украјине напуњен касетном муницијом напао је фабрику путера у селу Суџа. Дрон је бацио три гранате, од којих једна није експлодирала; доведени су деминери да је обезбеде. У нападу Оружаних снага Украјине нико није повређен'’, јавља Старовојт.

Раније је било извештаја о гранатирању руских региона касетном муницијом, али су пре тога Оружане снаге Украјине гађале таквом муницијом из вишецевних ракетних система или ракетама Точка-У, које су биле пуњене касетном муницијом. Први извештаји о гранатирању руских региона овом врстом муниције појавили су се у августу ове године.

Амерички  лист The Drive је раније објавио да су у Украјини почели да демонтирају касетну артиљеријску муницију америчке производње – из њих се вади подмуниција која се користи за наоружавање дронова. Новинари су се позвали на видео снимак војника Оружаних снага Украјине како секу артиљеријску гранату М483А1 калибра 155 мм. Овај пројектил носи фрагментационе и кумулативне касетне бојеве главе DPICM.

Није познато да ли је ова опрема Оружаних снага Украјине повезана са нападом на Курску област касетном муницијом помоћу дронова.

Касетна муниција су пројектили који се састоје од контејнера који се отварају у ваздуху и распршују велике количине експлозивне подмуниције на широком подручју. Ова врста пројектила је опасна због велике ударне површине, што доводи до великог броја цивилних жртава, јер у планираном тренутку можда неће експлодирати.

О нападу на америчку војску на Еуфрату прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА