Најновије

ДОДИК: Мора се показати на делима ко је за ЕУ, а ко не

Они који одбијају договоре, јасно је какав став имају, поручио је председник Српске.

Охрабрујуће је чути да Брисел нема план "Б" за БиХ, али за БиХ то није довољно, јер управо они које Европа назива проевропским снагама код муслимана блокирају и план "А" и сваку могућу опцију која укључује договор, истакао је данас председник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је нагласио да то није коректан приступ и да се о европском путу не може само говорити.

"Мора се показати и на делима ко је за ЕУ, а ко не. Они који одбијају договоре, јасно је какав став имају", поручио је председник Српске на друштвеним мрежама.

Министар спољне трговине и економских односа у Савету министара Сташа Кошарац сматра да је пут БиХ ка ЕУ успорен због тога што неке структуре у Федерацији БиХ слушају шта каже амбасадор САД Мајкл Марфи или шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер, при томе занемарујући трећу страну са којом треба преговарати.

"Та трећа страна је за Уставну БиХ и страна је која долази из Републике Српске", истакао је Кошарац.

Он је нагласио да никаквих кретања у БиХ неће бити, ни под "диригентском палицом" америчког амбасадора или шефа Делегације ЕУ, него само у складу са Дејтонским споразумом.

Кошарац је указао на то да у БиХ постоје политичари који нису самостални и којима управљају одређени амбасадори, те да нигде у свету амбасадор не доноси Влади агенду са очекивањем његове земље да се нешто уради.

"Треба осамосталити политичаре. Мислим да ћемо се тада вратити слову Дејтона, договору два ентитета и три конститутивна народа. То је једина формула за БиХ, а не да неко од представника или међународних институција тражи партнерство у страним амбасадама како би имали политике дефинисане против ставова једног од конститутивних народа", рекао је Кошарац.

Он сматра да БиХ треба преговарати са европском делегацијом и реализовати спољнополитичке циљеве, а то је чланство у ЕУ, те додатну енергију усмерити на осамостаљивање домаћих политичара.

ПОДМУКЛИ ПЛАН ИЗ БРИСЕЛА: Тзв. Косову крче пут до столице у УН

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА