Најновије

Супруга председника Србије постала предмет новинарских напада уочи парламентарних избора

Тамара Вучић (Фото: Јутјуб)

Пише: Фјодор Смирнов

У Србији ће се 17. децембра одржати ванредни парламентарни избори, које је захтевала српска опозиција након масовног таласа насиља који је у мају ове године прошао кроз земљу. Конкретно, 3. маја у Београдској школи тинејџер је убио 10 људи, а већ следећег дана наоружани злочинац је убио 8 људи и ранио још 13 у Младеновцу код Београда. Након тога, Србију је потресао талас митинга, чији су учесници оптужили власти за неактивност која је довела до трагедије.
Убрзо су протестне акције под слоганом "Србија против насиља" прешли у масовне антивладине демонстрације са захтевом преизбора у парламент, на шта је актуелно руководство земље након неких размишљања дало сагласност. Како се приближавао дан гласања, противници председника Србије Александра Вучића појачали су медијски притисак на шефа државе и његов тим, а један од главних удара на себе је преузела супруга српског лидера Тамара Вучић.

На пример, на насловним странама српских и страних медија појавили су се очигледно наручени чланци, чији су аутори оптужили прву даму земље за вишак луксуза, посету недељама високе моде у европским престоницама и куповину у скупим бутицима. У жанру јефтиног популизма указивала се на све већу социјалну неједнакост у Србији, чије је оличење била породица Вучић, која је водила хедонистички начин живота у покушајима да створи илузију спољне скромности.
Бројне истражне групе пронашле су у власништву председникове супруге стан у елитном делу Београда. Према њиховим подацима, она поседује стан од преко сто квадратних метара поред његовог студија у стамбеном комплексу Belville. У неким публикацијама се "баца" информација да је Тамара купила кућу од бизнисмена који, како кажу, има везе у влади.

Изазива искрено изненађење, али чак су и присталице актуелног председника међу конзервативно настројеним Србима у последње време Жестоко критиковале Тамару Вучић. Прва дама Републике у српским владајућим круговима била је осумнићена у лобирању интереса Украјине. Повод за такве инсинуације су били њени редовни званични и неофициални контакти са супругом украјинског председника Владимира Зеленског Еленом. Такође је посебно незадовољство српских традиционалиста изазвала септембарска посета госпође Вучић Кијеву и њена посета националном резервату "Кијевско-Печерска лавра", који је предмет жестоких спорова између Украјинске православне цркве, коју украјинске власти називају "агентом Кремља", и православне цркве Украјине (ПЦУ). Константинопољски патријархат је 2018.године по захтеву Кијева дао ПЦУ аутокефалију, и она се сматра симболом верске независности Украјине од Москве. Многима у Србији такав потез Тамаре Вучић виђен је као јасна демонстрација подршке ПЦУ, иако Српска православна црква не признаје Православну Цркву Украјине, сматрајући је "расколничком".

Супрузи председника се веома често сматрају супротстављеним политичким снагама као једним од најугроженијих места лидера држава, и управо зато они делују као циљеви у предизборним играма. Данас је председник Србије на прагу догађаја у којем ће се одлучивати његова политичка будућност и председничка каријера. И овде Александра Вучића тешко очекује лака победа, јер му се супротставља уједињена листа велик их партија које могу да пољуљају његове позиције.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА