Најновије

НОВО РУСКО ОРУЖЈЕ: Дрон камиказа "Привет-82" стигао на фронт

Носивост дрона камиказе „привет-82“ је 5,5 килограма, па се као уобичајено оружје користе минобацачке мине калибра 82 мм.

Употреба беспилотне летелице на даљинско управљање у зони специјалних војних операција одавно је постала свакодневица, због чега смо свакодневно сведоци бројних снимака са камера ових летелица на којима се види извиђање и уништавање непријатељске мете.

Током сукоба који је у току, посебну пажњу привукли су дронови камиказе, односно лутајућа муниција, попут већ описане „ланцете“, а од почетка децембра забележена је употреба још једног сличног система.

Реч је о дрону „привет-82“ („поздрав“ у преводу са руског језика), производу Грађевинског бироа „Око“, компаније из цивилног сектора која није директно повезана са руском одбрамбеном индустријом.

Како се наводи у саопштењу „Оке“, „Приветс“ је коришћен за гађање непријатељских циљева у правцу Херсона, Угледара и Артјомовска, а занимљиво је да је ова летелица тренутно у оперативној употреби јединица из ДНР попут „Каскада“ и „Восток”.

Овоме је претходио тест обављен у марту 2023. године, када је дрон успео да погоди статичну мету са великом прецизношћу. Након тога, у јуну је извршена провера борбених и извиђачких способности у реалним борбеним условима, када су вршена испитивања у вези са дометом, аутономијом лета, радио-каналом, отпорношћу на системе за електронско ратовање и оптерећењем, углавном на удаљеностима до десет километара.

Сва испитивања су обављена на територији ДНР и ЛНР, тј. у зони СВО, а на основу искустава са предње стране, произвођач је модификовао камеру како би повећао квалитет слике. Примарни циљ поменутог бироа је покретање серијске производње у пуном обиму, која ће, према њиховим проценама, за неколико месеци повећати производњу са 100 на неколико хиљада комада месечно.

Техничко-тактичке карактеристике "Привета-82"

Иако димензије дрона још увек нису познате јавности, на основу фото и видео материјала, лако је закључити да је реч о релативно малој летелици са елипсоидним трупом, правоугаоним крилима, две репне греде са косо повезаним вертикалним стабилизаторима. и турбоелисни мотор у задњем делу.

Према декларативним подацима, максимални домет је око 20 км, иако неки извори наводе да дрон може да путује и до 30 км. Аутономија лета је више од 20 минута, а максималне брзине крстарења и слетања су 140, 90 и 160 км/х. Носивост „привета” је 5,5 килограма, па се као уобичајено оружје користе минобацачке мине калибра 82 мм, одакле потиче и други део назива.

С обзиром да је реч о летелици са погоном типа „авиона“, при полетању се користи катапулт за лансирање „привета“ у ваздух, а сегмент по коме се овај дрон издваја је систем управљања, тј. вођења.

Наиме, оператер на терену има три опције на располагању: ручну контролу и навођење преко џојстика и дисплеја за пренос видеа са камере у реалном времену; навођење путем сателитске навигације у аутономном режиму; и комбиновани режим, који подразумева слање дрона уз помоћ ГПС-а у одређено подручје са искљученим радио сигналом (да би се смањио одраз летелице), након чега оператер преузима контролу путем видео снимка и усмерава дрон ка одабраном циљ.

Такође, наводе се да управљачки и комуникациони подсистеми Привета-82 имају висок ниво отпорности на ометање комплекса електронског ратовања, као и тврдње да ова летелица може да лети на веома малој удаљености од земље и да тако пређе три километра. . Ако се испостави да је опис тачан, украјинске снаге ће имати огроман проблем да уоче и оборе "привет".

Извиђачка и „бомбардерска” варијанта, модернизација и планови за будућност

Након успешног тестирања и почетка употребе описане залутале муниције у зони СВО, надлежни из Пројектантског бироа „Око“ саопштили су да се тренутно ради на још две различите верзије „Привета-82“. Први је извиђачки дрон, са повећаном аутономијом лета од сат и по, док је други намењен за „бомбардовање” непријатељских циљева. Кључна промена присутна у верзији „бомбардер” је могућност бацања минобацачке мине и безбедан повратак летелице оператеру.

Поред наведеног, компанија је већ развила модернизовану варијанту залутале муниције, конструисану на основу искустава бораца са фронта. Нова варијанта носи ознаку „привет-82м1“, а главно побољшање је у домену управљања, пошто оператер сада може да води дрон из заклоњеног положаја, што значајно смањује могућност његове погибије у случају контранапада.

Поред Привет-82, Биро вредно ради и на развоју потпуно новог система под називом Привет-120, који се описује као „ултрајефтина крстарећа ракета“ са дометом од 250 км, а судећи по носивости од 16 кг, чини се да је реч о пројектилу малих димензија. „Привет-120“ је тренутно у фази тестирања и биће више речи у некој од наредних анализа.

ЗЕЛЕНСКИ ШОКИРАО СВЕ! Саопштио лидерима ЕУ неочекивану вест

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА