Најновије

ПРОТЕСТ "СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА" ИСПРЕД ЗГРАДЕ РИК: Тепић и Алексић почињу штрајк глађу (ВИДЕО)

Протест коалиције Србија против насиља (СПН) почео је испред Скупштине Београда, док је испред зграде Републичке изборне комисије (РИК), која се налази у Улици краља Милана, постављена заштитна ограда на којој су српске заставе.

Коалиција тражи расписивање нових избора у Београду. Мариника Тепић и Мирослав Алексић најавили штрајк глађу.

Носиоци листе "Србија против насиља" Мирослав Алексић и Маринка Тепић почињу штрајк глађу до поништења београдских избора, најавила је Тепић вечерас испред зграде РИК-а.

"Ми изборе у Београду не желимо и не смемо да признамо, јер су мимо закона, злоупотребљени су људи из других држава", казала је Тепић испред зграде РИК-а, преноси Н1.

Како је рекла, коалиција СПН има "десетине хиљада тих доказа и нема шансе да ико овде призна београдске изборе".

"Носимо долазе и тражимо поништавања београдских избора", рекла је Тепић.

“Фантомски гласачи у Београду” напредњацима донели победу!?

Мирослав Алексић, народни посланик и један од челника коалиције, изнео је различите информације о нерегуларностима у изборном процесу.

Највећи проблем су “фантомски гласачи”, а процене су да их је било преко 40 хиљада, наводи Алексић и објашњава да су управо ти гласови превагнули и донели победу напредњацима.

Алексић је у име коалиције позвао на протесте испред зграде РИК-а.

Према најавама из СПН, шетаће се до Градске изборне комисије (ГИК), у Улици краљице Марије.

"Ми смо јуче сведочили бруталном насиљу током дана, насиљу и крађи… Није срамота изгубити, али је срамота красти. Овде је брутално покрадена изборна воља", каже Алексић.

Погледајте његово видео обраћање:

Међународни посматрачи: Од “куповине гласова” до “добро организованих”

Из кругова представника страних организација долазе различите оцене, од оних који указују на куповину гласова, гласаче из страних земаља, разне неправилности као што је фотографисање листића, до оних који тврде да су избори прошли као добро организовани и да нема озбиљнијих нарушавања изборног процеса.

Шеф ОДИХР мисије за посматрање, амбасадор Алберт Џонсон рекао је да су слободе изражавања и окупљања у кампањи углавном биле поштоване, али је изнео низ ствари којима је нарушен изборни процес као што је “куповина гласова” и злоупотреба јавних ресурса.

Погледајте шта све каже Џонсон:

Специјални координатор и лидер краткорочних посматрача ОЕБС-а, Рајнхолд Лопатка оценио је данас да су парламентарни избори у Србији технички били добро спроведени и вођени и да су бирачима понудили адекватан избор политичких алтернатива.

У извештају посматрачке мисије наводи се и да је администрација избора ефикасно и транспарентно спровела изборне припреме, упркос изазовима које су представљали кратки рокови и истовремени локални избори.

Бројни учесници су признали побољшану комуникацију и транспарентност Републичке изборне комисије (РИК), што је довело до, како се наводи, повећаног поверења у њен рад, стоји на сајту РТС-а.

Прелиминарни резултати у Београду

Градска изборна комисија саопштила је данас прелиминарне резултате избора у Београду на основу којих је листа "Београд не сме да стане" освојила 39,34 одсто гласова, односно 49 одборничких мандата.

На основу 92,54 обрађених бирачких места листа "Србија против насиља" освојила је 32,17 одсто или 42 мандата у Скупштини града Београда. Листа коалиције НАДА "Нада за Београд" има 6,01 одсто, односно седам мандата, СПС-ЈС-ЗС 4,8 одсто гласова, или шест мандата, саопштио је градски Секретаријат за информисање. Листа "Ми глас из народа" има 5,37 одсто гласова или 6 мандата.

Одборничке мандате нису освојили "Национално окупљање" са 2,61 одсто, "Сигуран избор- озбиљни људи" са 2,04 одсто, "Добро јутро Београде" са 1,56 одсто, "Ћале, ово је за тебе са" 0,47 одсто, "Мора другачије" са 0,31 одсто, Руска странка са 0,4 одсто, "Да се војска на Косово врати" са 0,27 одсто, Србија на Западу са 0,25 одсто и "Промена је победа" са 0,15 одсто.

Шта кажу “Ми – Глас из народа”?

Покрет “Ми – Глас из народа” одлучује о већинској коалицији у Београду, али се чини да ниједна страна нема политичке услове за сарадњу. Међутим, др Несторовић поручује да би њиховом покрету највише одговарало понављање избора у Београду, јер би са новом препознатљивошћу освојили још много више.

Што се Београда тиче, Несторовић каже да се још нису договорили хоће ли у српској престоници, у којој су, према прелиминарним резултатима освојили преко пет одсто и представљају тас на ваги, улазити са неком другом политичком групацијом у коалиције.

Поштено говорећи, покрету "Ми – глас из народа", највише би одговарало да се избори у Београду понове, јер би тада, са повећаном препознатљивошћу сигурно освојили много више гласова.

"Међутим, нећемо бити толико неодговорни да, ако проценимо да то није државни интерес, све радимо само у своју корист. Видећемо какве су опције, да видимо шта све може да се уради у Београду. Оно што не ваља је стварање нестабилности. Можда је коалиција "Србија против насиља" незадовољна резултатима избора, али ово што најављују, протесте који ће бити свакодневни, а још није завршен изборни процес и нема званичних резултата избора, плашим се да се ствара атмосфера Мајдана. Тако да има пуно фактора о којима морамо да разговарамо", напомиње Несторовић.

"С обзиром да је питање када ће резултати београдских избора бити објављени, у току неколико дана, вођство покрета ће се састати и одлучити у најбољем интересу, не само покрета, већ и Србије", додаје он.

Покрет "Ми – глас из народа" неће се бавити политичком трговином, јер би то убило кредибилитет покрета. Наша платформа је доста слична позицији коју има Путинова партија у Русији – то је јачање државе, јачање безбедности државе, заокруживање територијалне целовитости и обезбеђивање социјалне правде, рекао је за Спутњик др Бранимир Несторовић.

Црвене линије покрета "Ми – глас из народа" су, према Несторовићевим речима, непризнавање француско-немачког плана, неувођење санкција Русији, враћање држави њене социјалне димензије и побољшање положаја жене.

"Ми – глас из народа" неће се водити идејом политичке трговине, јер би она, како каже, убила покрет.

"Не бисмо више имали кредибилитет ако бисмо изашли једнократно на изборе, освојили нешто, па то заменимо за паре. Онда бисмо џабе излазили. Тако да ћемо наставити путем којим смо кренули и очекујем да ћемо наставити да растемо", истиче Несторовић.

Прочитајте ОВДЕ о продору руске армије код Авдејевке

Извор: Правда.рс / РТ Балкан / Спутњик

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА