Најновије

ЗВАНИЧНИ БЕРЛИН: Наш амбасадор у Приштини није тражио померање спомен плоче

Министарство спољних послова Немачке саопштило је да се амбасадор те земље у Приштини Јерн Роде није залагао за померање спомен плоче на српском православном гробљу у Приштини, док се, како наводе, по питању манастира Високи Дечани осврнуо само на његов географски положај.

Нови споменик у Приштини (Фото: Твитер)

На тај начин је Министарство одговорило на питање посланика Алтернативе за Немачку (AfD) Петра Бистрона "зашто се амбасадор Немачке на Косову Јерн Роде изјаснио за премештање споменика палим Србима од 1912. до 1918. и зашто је окарактерисао српски манастир Дечани као 'косовски манастир' ", преноси Косово онлајн.

Како се наводи у одговору тврдња да се немачки амбасадор изјаснио за премештање споменика је нетачна.

"Чињеница је да је без знања немачке амбасаде једна спомен-плоча на српском православном гробљу у Приштини, уочи 11. новембра, премештена у вези постављања новог споменика. На том месту је одржана немачко-француска комеморација жртава Првог светског рата. Обе амбасаде су се јавно изјасниле и изразиле жаљење због тог инцидента. Крајем новембра је спомен плоча враћена на своје место", написала је у одговору државни министар у Министарству Катја Којл.

Она подсећа да су се Министарство спољних послова и немачка амбасада на Косову у више наврата залагали за СПЦ.

"У једном твиту од 17.новембра се немачки амбасадор осврнуо на географски положај манастира на Косову", додаје се у одговору на посланичко питање.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА