Најновије

Зашто би се Џо Бајден требао плашити Доналда Трампа?

Бивши потпредседник Џо Бајден на већини анкета с лакоћом побеђује председника Доналда Трампа. Али изгледа да се неодлучне државе окрећу против њега. Сениори се повлаче. Коронавирус и даље бесни. Па зашто је толико демократа толико забринуто за Бајденову перспективу ове јесени?

Џо Бајден (Фото: Јутјуб)

Један од разлога је тај што је забринутост за Трампову изборну храброст начин да се избегне претерано самопоуздање из 2016. године, када је надмоћ Хилари Клинтон над Трампом требала бити непремостива. Демократе и даље трпе неку врсту ПТСП-а те предизборне ноћи док размишљају о томе како се догодило незамисливо. Клинтонову, стандардног носиоца странке, свргнуо је бивши могулски играч са Менхетна и плејбој који је украо џепарац демократа привлачећи гласаче радничке класе – заборављени човек како је апеловао у свом инаугуралном обраћању окупљеној елити из Вашингтона која је запрепаштено гледала како Трамп даје заклетву.

Може се поновити. Због свих својих заблуда и досетки и непријатности, Трамп је током председавања показао изванредну доследност. Током читавог периода одржавао је нераскидиву реторичку везу са својим присталицама. Да ли их он води или они њега воде, то је отворено питање. Али његова способност да се држи своје базе остаје нетакнута. Постоје два релевантна примера. Први је случај Мајкла Флина. Други је пандемија коронавируса.

Када је Флин првобитно био приморан да поднесе оставку након најкраћег мандата у историји као саветник за националну безбедност, Трамп је у суштини њему окренуо леђа. Али од тада, претворио је Флина у посао који ће гарантовати његову конзервативну базу и циљати Барака Обаму. Трамп је вероватно погрешио што није само помиловао Флина него се ослањао на Министарство правде да то учини. Сада је Флин заокупљен правним пословима јер су потези Министарства правде под јаким надзором судије Емета Саливана. Трамп је наговестио да ће можда још и помиловати Флина, али повратни ударац би био још већи сада када је Министарство правде додатно заокупљено тим случајем. С друге стране, Трамп ће можда искористити прилику за давање храбре изјаве која се допада његовој бази. Више него икада ће пркосити елитама и истицати свој положај лаковерног аутсајдера – иако је председник скоро четири године.

Трамп је јасно ставио до знања да намерава наставити борбу када је у питању покушај окретања столова према његовим преварама. Тако је Трамп у понедељак у Белој кући оптужио Обаму да је починио злочин против њега и најавио је “Обамагате”. Али он је одбио да каже о чему се тачно ради. Било је тако јасно да би прецизирање бити сувишно. Према Трампу, “злочин је свима очигледан.” Као што је Сузан Гласер истакла у Њујоркеру, напад на Обаму постао је Трампов потез кад год се нађе у политичкој ситуацији: „од почетка борбе против Обаме на Мајчин дан ујутро, Трамп је твитнуо и опет поновио нападе на бившег председника, по мом рачунању тридесет трећи пут, са десетак оних који се позивају на нејасан, али гадан`Обамагејт ‘. Трамп је у среду својим следбеницима на Твитеру послао видео из 2016. године у ком Обама сугерише да Трамп никада не може постати председник. ‘Обама је увек грешио!’, твитовао је.” Очигледна импликација је да свако ко је био Обамин потпредседник, по дефиницији је и сам прљав. Међутим, нападајући Бајдена као лукавог криминалца, што је део завере да добије Флина, Трамп наилази на логичку недоследност: или може да представи Бајдена као излапелог старца, као што је то чинио у прошлости, или као грозног лупежа. Али не може заиста бити обоје.

Прочитајте ОВДЕ    кога је то тако страшно оптужио Трампов саветник.

Извор: logicno. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА