Најновије

ШОЈГУ ИЗНЕО ШОКАНТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Освојена пет пута већа територија - скоро 400 хиљада мртвих Украјинаца

Шојгу је у јавност изнео веома интересантне и шокирајуће информације...

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу казао је да је руска војска ослободила територију пет пута већу од територије ЛНР и ДНР пре почетка Специјалне операције, да руске трупе у зони СВО имају све што им је потребно и да је руска војска данас најобученија и борбено најспремнија на свету.

"Од почетка СВО, 54 земље су најавиле војну помоћ Кијеву, а 410 сателита из земаља НАТО-а пружа информације украјинским оружаним снагама. Запад је Кијеву испоручио 5.220 тенкова, борбених возила пешадије и оклопних транспортера, 28 авиона, 87 хеликоптера, 23.000 беспилотних летелица, преко 1.300 артиљеријских система", навео је Шојгу.

Он је додао да су током украјинске контраофанзиве, покренуте 4. јуна, Оружане снаге Украјине изгубиле 159.000 војника, 121 авион, 766 тенкова, укључујући 37 "леопарда".

"Губици Оружаних снага Украјине од почетка Специјалне операције премашили су 383.000 погинулих и рањених војника, док је руска војска ликвидирала више од 5.800 страних плаћеника", прецизирао је.

Руски министар је указао да је Украјина од спољних донатора добила 203 милијарде долара, што је 30 милијарди више од њеног БДП-а, као и да то значи да је она "банкротирала".

"Војно особље НАТО-а директно управља системима противваздушне одбране, оперативно-тактичким ракетама и вишецевним ракетним системима у Украјини. Украјина је спровела девет таласа мобилизације, десети је у току", прецизирао је Шојгу и додао да је број страних добровољаца спремних да учествују у Специјалној операцији на страни руске војске порастао седам пута.

Шојгу је истакао да се у вези са приступањем Финске НАТО-у и могућим пријемом Шведске у Алијансу, наставља формирање Лењинградског и Московског војног округа.

"Пацифичка флота показала је високу спремност да одбије агресију потенцијалног непријатеља из океанских и морских праваца. Сразмерно спољним претњама, сви планови за регрутацију војске и морнарице 2023. године су у потпуности реализовани, а њихов број је повећан на 1.150.000 војних лица", навео је.

Шојгу је поручио да ће 2024. године руска војска наставити Специјалну операцију док се у потпуности не заврше задаци које је одредио врховни командант, напоменувши да руски контингент следеће године има задатак да одржи мир у Сирији и Карабаху.

Руски министар је навео да је Русија минирала 7.000 квадратних километара територије у Украјини, са дужином линије фронта од 2.000 квадратних километара.

Он је такође наложио да се припреме и изведу стратешке командно-штабне вежбе "Океан-2024".

"Руски војни контигенти треба да обезбеде очување мира и стабилности у Сирији и Карабаху у промењеним околностима", рекао је Шојгу, наводећи приоритетне задатке за 2024. годину.

Прочитајте ОВДЕ о борбама код Артјемовска

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА