Најновије

ПОКРЕНУТ ПОСТУПАК ПРОТИВ КОЛ ЦЕНТРА СНС: Поднета и кривична пријава

Због сумње у незаконито финансирање кол центра СНС-а, Транспарентност Србија је поднела пријаву Агенцији за спречавање корупције и на основу ње, ова институција је сада покренула поступак.

Кол центар (Фото: Pixabay)

Из Агенције за спречавање корупције су новинарки ЦИНС-а потврдили да се води поступак по пријави Транспарентности, као и да ће решење које буду донели у овом поступку објавити на свом сајту.

Подсетимо, Транспарентност је у пријави тражила да Агенција испита која је улога Центра за едукацију и развој омладине Београда (ЦЕРОБ) у чијим је просторијама вршена исплата хонорара онима који су ангажовани у кол центру. Законом о финансирању политичких активности прописано да удружења не смеју да финансирају или дају прилог политичкој странци.

Такође, тражили су да се провери и да ли је за исплаћен новац плаћен порез имајући у виду да су људи у кол центру ангажовани без уговора, а да новац за рад примају у кешу.

Немања Ненадић из Транспаретности Србија објаснио је за ЦИНС да је Агенција требало да испита овај случај по службеној дужности.

Иначе, како је ЦИНС већ писао, Српска напредна странка (СНС) није пријавила трошак који би се могао повезати са организацијом кол центра у прелиминарним извештајима о трошковима изборне кампање.

Из Агенције кажу да ће контролу трошкова изборне кампање вршити тек након што политички субјекти поднесу коначне извештаје и прикупи податке из других институција.

ЦИНС је крајем новембра открио како је Српска напредна странка организовала и плаћала људе који раде у кол центру на Вилиним водама, из кога је више од 100 људи свакодневно позивало грађане и питало да ли ће гласати за СНС.

Новинарка ЦИНС-а је за потребе истраживања накратко била део групе људи која је тамо радила. Организаторка посла је новинарки као услов за рад у кол центру тражила да се изјасни да ће гласати за СНС, а да јој на дан избора слика свој гласачки листић и пошаље.

Након ове приче у којој је ЦИНС указао на могућу куповину гласова и злоупотребу личних података грађана, кандидати за посланике коалиције "Србија против насиља" Јелена Јеринић и Ђорђе Павићевић поднели су кривичну пријаву против одговорних.

Извор: ЦИНС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА