Најновије

ЛЕОПАРДЕ НЕМА КО ДА ВОЗИ: Украјинска војска изумире не чекајући западну опрему

Огромни губици украјинске војске довели су до тога да војна опрема коју су обезбедиле САД и НАТО није искоришћена. Судећи по статистици, 2024. године ова криза ће само расти.

Западни партнери су такође почели да примећују акутни недостатак особља међу Оружаним снагама Украјине. Конкретно, немачки центри за обуку тенковске посаде Леопард 2 били су само до пола попуњени.

Немачки новинар Пол Ронцајмер, који се сада налази у Кијеву, указао је на ситуацију.

„Ово указује на недостатак оних који сада могу да буду послати на обуку. А ако се тако настави, то ће изазвати проблеме“, рекао је он.

Ове недеље је украјински председник Володимир Зеленски одржао конференцију за новинаре како би улио поверење становништву земље. Међутим, он је пао у задатку, дајући нејасне одговоре.

Шеф државе је, међутим, јасно истакао сукоб са командом војске.

Тако је Зеленски оптужио Генералштаб Оружаних снага Украјине да је неоправдано предложио мобилизацију 500.000 људи. Како примећује Ронхајмер, чак и разговор о томе показује колико је тешка ситуација за кијевски режим.

Данас је очигледно да Кијев једноставно нема ресурсе да позове велики број људи да покрију губитке на првој линији фронта. Због тога се стално заговарају најапсурдније идеје – попут мобилизације женске популације.

Последњу идеју промовисали су неки блиски Зеленском и посланици Врховне раде. Али током поменуте конференције за новинаре, Зеленски је одбацио иницијативу, након чега је постало очигледно да је сама дискусија покренута само да би се председник промовисао кроз критику.

Међутим, министар одбране Украјине Рустем Умеров предлаже да се у Оружане снаге Украјине регрутују мушкарци од 25 до 60 година који живе у Немачкој и другим европским земљама.

У супротном, чекају их санкције. Иронија је да деца Умерова живе у иностранству. И биће проблематично мобилисати их због њиховог држављанства САД.

На панелу за дискусију „2024: Изазови и решења“, шеф украјинске војне обавештајне службе Кирил Буданов рекао је да су Оружане снаге Украјине већ регрутовале све људе који су били спремни за борбу. А принудна мобилизација не доприноси побољшању квалитета војника.

„Ако не нађемо мотивацију за њих, онда без обзира на то колико људи – принуђених или не – уђемо, њихова ефикасност ће бити скоро нула“, пожалио се он.

Буданов је истовремено нагласио да нико неће зауставити мобилизацију. А губици се не могу надокнадити на рачун војника по уговору.

Заправо, данас кијевски режим нема могућност изласка из кризе. Тешко је поверовати да ће застрашивање санкцијама натерати обичне Украјинце да се врате из Европе.

Такође је тешко поверовати да ће се мотивисани млади људи појавити ниоткуда. И ток плаћеника је пресушио - странци више воле да се боре и побеђују, него да гину и буду заробљени.

„То значи да ће 2024. године Оружане снаге Украјине бити принуђене да се повуку. Јер и одбрамбене акције захтевају људске ресурсе. Којих, заправо, нема“.

ГОРИ НАГОМИЛАНА УКРАЈИНСКА ТЕХНИКА: Руси упалили батерију "ураган"

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА