Најновије

ДОДИК: Српска је доказала да је могуће рећи „не“ Америци

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су креатори рушења уставне БиХ група људи из САД, али да је Српска доказала да је могуће рећи „не“ Америци.

„Да то нисмо урадили, много бисмо изгубили“, рекао је Додик за „Политику“.
Додик је америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија назвао каубојом који се занео па мисли да и даље може да ради шта хоће.

„Ми нећемо конфликт са САД. Ако та земља промени свој однос према нама, истог тренутка ћемо и ми према њој. Али да нам узму имовину – то неће проћи“, поручио је Додик.

Он је поновио да Република Српска не поштује одлуке Кристијана Шмита јер није легално изабран за високог представника у Савету безбедности УН.

Коментаришући процес који се против њега води због непоштовања Шмитових одлука, Додик је рекао да је то за Републику Српску богом дана ситуација.

„Доносићемо наше одлуке у зависности од тога колико далеко су они спремни да иду. Тачно знамо шта ћемо радити. Ми тражимо Устав БиХ и нећемо да прихватимо оне који руше поредак па још нас за то оптужују“, казао је Додик.
„Важно да један од најмоћнијих људи света зна проблеме РС“

На питање какав је утисак на њега оставио став руског председника Владимира Путина који је на годишњој конференцији коју је пратио цели свет рекао да има истоветан поглед на позицију БиХ као и руководство Републике Српске у вези с колонизаторским статусом БиХ, Додик је одговорио да је Русија глобална сила и да је за Српску велика част што је то рекао.

„Веома је важно да један од најмоћнијих људи света зна проблеме Републике Српске. Ми то веома ценимо и увек ћемо“, истакао је Додик.

Он је нагласио да су Српска и Русија изградили добар однос јер су Руси конкретни и никад ништа не траже осим поштовања Дејтонског споразума.

Што се тиче сусрета са Путином који је био најављен за 4. новембар, Додик је рекао да је он одложен због великих обавеза руског председника и да ће бити одржан када то свима буде одговарало.

„Ако Тужилаштво проба да реагује, забранићемо и њихово деловање“

Додик је изјавио је да ће, уколико Тужилаштво БиХ проба да реагује на 9. јануар, прославу Дана Републике, бити забрањено и њихово деловање на простору Српске.

Након недавних претњи Кристијана Шмита у случају обележавања Дана Републике, Додик је рекао да се у Српској све ради мирољубиво у вези са даном када је рођена Република Српска.

„Он се пре неки дан хвалио како га полиција Републике Српске још није ухватила, али треба да зна да га пратимо и кад буде прилика — биће ухапшен. Ако тужилаштво проба да реагује на 9. јануар, забранићемо и њихово деловање на простору Републике Српске“, поручио је Додик.

Додик је додао да ко неће да дође на прославу Дана Републике „ни ми нећемо да с њим славимо њихове празнике“.
„Ко дође, ми радо узвратимо као што славимо са Србијом, Русијом, Кином“, казао је Додик.

РАСПАД СИСТЕМА: Мушкарац у Украјини седа у инвалидска колица како би избегао мобилизацију (ВИДЕО)

Извор: Спутникпортал.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА