Најновије

МОСКВА: Резолуција СБ УН неће променити ситуацију у Гази, потребно је примирје

Руско министарство спољних послова саопштило је данас да резолуција Савета безбедности неће променити ситуацију у Гази, додавши да је за то неопходан прекид ватре.

"У позадини 80-дневног крвопролића на окупираној палестинској територији, пре свега израелског војног чишћења појаса Газе (најгушће насељеног места на свету са површином од 350 квадратних километара са популацијом од 2,3 милиона људи), алармантно је и за жаљење што одлуке Савета безбедности остају мртво слово на папиру. Оне не садрже оно главно – захтев за тренутним и широко распрострањеним хуманитарним прекидом ватре, на шта је генерални секретар УН Антонио Гутереш више пута позивао", наводи се у саопштењу.

Додаје се да те "пасусе категорички бришу представници САД".

"Као резултат тога, Савет безбедности УН, као главно тело за одржавање међународног мира и безбедности, већ три месеца не може да испуни свој директни мандат", истичу из руског министарства.

У саопштењу се наводе да је сада потребно радити на обнављању палестинско-израелског споразума на основу међународног права, којим је предвиђено стварање независне палестинске државе са престоницом у источном Јерусалиму.

Савет безбедности Уједињених нација усвојио је 22. децембра модификовани, ублажени текст резолуције о Појасу Газе, којом се позива на хитно убрзање испоруке помоћи цивилима у тој палестинској енклави, али из које је избачен позив за "хитну обуставу непријатељстава" између Израела и Хамаса.

При гласању за ову резолуцију, 13 чланица је било за, док су САД и Русија биле уздржане.

Ублажена резолуција позива на "на хитне кораке да се одмах осигура безбедан и неометан хуманитарни приступ, као и да се створе услови за одрживи прекид непријатељства".

БОРЕЉ У ПАНИЦИ! Страхује од колапса ЕУ уколико Украјина изгуби рат

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА