Најновије

Израел не може да победи Хамас у „тунелском рату“ испод Појаса Газе

У тренутној конфронтацији, закључује руски геополитичар., израелске снаге не могу да униште Хамас, који је чврсто утврђен у подземној мрежи тунела.

Вођа Хамаса Јехија Синвар недавно је изјавио да ова организација располаже са густом мрежом тунела испод Појаса Газе, укупне дужине од преко 500 километара, која обухвата површину од 360 квадратних километара, што је двоструко веће од површине Вашингтона, пише руски геополитичар Леонид Савин за сајт „Геополитика“.

Хамас је већ, током 2009. и 2014, доживео гранатирање, ваздушне и копнене нападе Израелских одбамбених снага (ИДФ). Командне структуре Хамаса и људство могу да преживе њихове артиљеријске и ваздушне нападе.

Недавно је амерички војни стратег Едвард Литвак упозорио да ће Израел, уколико се усредсреди на уништавање тунела, практично постати немоћан, зато што ратовање у тунелима захтева специфичне вештине детекције, опрему, оружје за блиску борбу, коришћење посебних штитова и респиратора.

Испод Газе постоји неколико врста тунела. Дуж северне границе са Либаном, Хезболах је користио бушилице са дијамантским врхом да просече пролазе у стени.

На јужној граници, тунели од Газе до Египта дуго су коришћени за шверц робе.

Израелци до сада нису имали великог успеха у уништавању тунела

Према Израелским одбрамбеним снагама (ИДФ), Хамасова подземна одбрамбена и офанзивна структура је одлично снабдевена храном и горивом, што омогућава Хамасу да издржи дуготрајну опсаду. Улази у тунеле налазе се у разним зградама, пољима и у пустињи која окружује Газу. Пронаћи ове улазе је као да тражите иглу у пласту сена.

Израелске снаге су се већ раније, 2014. године, суочиле са феноменом тунелског рата, у операцији „Несаломљива стрела“. Током ове кампање, израелске трупе су у Гази претрпеле велике губитке, суочавајући се са тешкоћама у лоцирању и уништавању тунела.

Из тога разлога, Израел је створио специјалну јединицу за борбе у тунелима, која се назива „Самур“ (ласице).

Израелске тунелске јединице увежбавале су подземно ратовање у вештачком граду Баладија, који се налази у војној бази у пустињи Негев, али до сада нису имале нарочитог успеха у уништавању тунела.

Употреба подземних пролаза и објеката у ратне сврхе није нешто ново. Тунели су још у давна времена коришћени у ратовима.

Древни Јевреји су користили тунеле у побунама против Римљана. Током средњег века, техника копања тунела у Европи је знатно унапређена. Кинези су прокопали тунеле како би напали Јапанце током окупације.

Чувена Мажино линија у Француској је имала систем подземних тунела и бункера, које су Немци 1940. једноставно заобишли, принудивши Французе на предају.

У Вијетнаму, Северној Кореји и Авганистану америчка војска се већ суочила са тунелским ратом. Током Хладног рата, системи подземних бункера стварани су и у СССР-у и у САД, а били су углавном предвиђени за смештај командних центара.

Растући значај „тунелског рата“ у савременим сукобима

Крајем 2017, америчка војска је потрошила 572 милиона долара да обучи и опреми борбене бригаде за борбу у подземним структурама испод густо насељених урбаних подручја. Године 2018. изграђен је центар за обуку у подземном ратовању у Форт Брегу, у Северној Каролини.

У новембру 2019. године, америчка војска је издала приручник за подземно ратовање, у коме се тврди да ће се подземне структуре све више користити у савременим оружаним сукобима. Овде се наводи и да јединице које ратују у тунелима морају да науче да ефикасно „комуницирају, савладавају тешке препреке и нападају непријатељске снаге.“

Америчке оружане снаге су искуство у тунелском рату стицале и у Сирији, где су терористи из ИСИС-а и других анти-владиних група интензивно користиле тунеле.

У САД постоје тунели дуж границе са Мексиком, које користе нарко-картели за шверц дроге и илегалних миграната преко границе. Америчка влада је изградила и посебан тунел у Јуми, који је коришћен за обуку и испитивање разних техника уништавања тунела, попут акустичних детектора, генератора електромагнетних таласа, робота опремљених сензорима и специјалних анти-бункерских бомби.

Године 2015. амерички професор војне историје Пол Спрингер упозорио је на растући значај „тунелског рата“ у савременим сукобима. Спрингер упозорава да је процес уништавања мреже тунела скуп и дуготрајан, и да захтева много више жртава него борбе на површини.

И руска војска се недавно суочила са тунелским ратом, у подземљу „Азвостаља“ у Маријупољу. Међутим, ово је индустријска инфраструктура, која се веома разликује од тунела пројектованих у војне сврхе.

У тренутној конфронтацији, закључује Савин, Израел не може да уништи Хамас, који је чврсто утврђен у подземној мрежи тунела. Управо због тога, ИДФ користи тактику „спаљене земље“, покушавајући да заплаши Палестинце.

Руси разарали три украјинска војна аеродрома и оборили Кијеву три Су-27 и један Су-24

Извор: webtribune.rs/RT

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА