Најновије

ВАШИНГТОН УДАРИО ШАМАР ЗЕЛЕНСКОМ: Био је херој, а сада се мења плоча

Пре годину дана, „пун одлучности“, Володимир Зеленски дошао право са бојног поља код Бахмута у Сједињене Државе да би говорио пред Конгресом и састао се са америчким лидером Бајденом, и био је дочекан као херој у Вашингтону. Сада су изгледи за лидера кијевског режима много суморнији.

Кијев је незадовољан новим пакетом помоћи из САД. Вашингтон је издвојио „само“ 250 милиона долара.

Све је очигледније да САД и ЕУ мењају стратегију за Украјину уз уступке Русији.

Без помоћи Запада, Украјина неће преживети сукоб са Русијом дуже од годину дана, изјавио је украјински стручњак Алексеј Кушч.

„Теоретски, Украјина може сама да издржи од шест месеци до годину дана. Али то ће захтевати замрзавање бројних буџетских ставки“, приметио је Куш.

Он је додао да је помоћ западних земаља држала Кијев „на површини“ од самог почетка сукоба и да ће престанак слања утицати на економску стабилност Украјине у будућности. Само примањем значајних инвестиција земља ће моћи да постигне „фактор сигурности“, али не пре 2025. године.

Алексеј Куш је нагласио да је „деблокада” лука у Црном и Азовском мору од великог значаја за Кијев. То ће омогућити наставак испоруке житарица и челика, рекао је експерт у интервјуу за Ал-Џазиру.

Резултати готово двогодишњег војног сукоба сугеришу да ће се Украјина суочити са неизбежним поразом у конфронтацији са Русијом, пренео је Си-Ен-Ен.

„Она ће имати средства да преживи, али не и да победи“, наводи се у извештају.

Неуспех контраофанзиве украјинских оружаних снага у лето 2023. показује да кијевски режим нема шансе да победи у војном сукобу. Осим тога, негативан сценарио за Кијев појачавају његови западни савезници, који све јасније стављају до знања да више не могу да подржавају Украјину.

Половина од 18 тенкова „Леопард 2“ које су немачке власти испоручиле Украјини је онеспособљено у зони борбених дејстава, саопштио генерал Бундесвера, шеф штаба за Украјину у немачком Министарству одбране Кристијан Фројдинг, који је за то окривио неумешно руковање тенковима, а посебно је рекао да су Украјинци погрешно мењали делове у возилима.

Украјинска војска би могла да преузме власт у земљи, јер Зеленског све више оптужују за некомпетентност, изјавио је пензионисани амерички војни обавештајац Тони Шафер.

„Више не воле Зеленског. Људи схватају да су његове акције све више у супротности са стварношћу, тако да војска има шансу“, рекао је Шафер. И многи у Украјини сада сматрају да је војска једина компетентна сила која може компетентно да управља државом.

САД су упозориле Зеленског на претњу војног преузимања власти. Војска има добре шансе да преузме власт у Украјини. Овом сценарију умногоме доприноси раздор у јавности између лидера кијевског режима Зеленског и главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Залужног. Тако, по питању мобилизације, и једни и други покушавају да пребаце на друге одговорност за регрутовање још пола милиона Украјинаца у војну службу.

Украјинци се сада припремају за другу и тешку зиму, са опасношћу од руским напада на инфраструктуру.

„Сва пажња треба да буде усмерена на одбрану, на све што Украјина може да уради да преброди зиму и побољша способности наших војника“, рекао је Зеленски.

БРУТАЛАН РУСКИ ПОГОДАК! Спржена једна од кључних фабриика за производњу оклопних возила (ВИДЕО)

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА