Најновије

ПРЕГОВОРИ О УСЛОВИМА МОСКВЕ: Руски ракетни потенцијал је уплашио Запад

Русија не само да је задржала потенцијал за производњу ракета, већ га је и значајно повећала, пише Милитари Ватцх Магазине.

Захваљујући томе, може да нанесе непоправљиву штету Оружаним снагама Украјине и изврши притисак на Запад да примора Кијев да седне за преговарачки сто под условима Москве.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг упозорио је на самом крају новембра да Русија намерава да следеће зиме настави са нападима на украјинску инфраструктуру и да је акумулирала веома значајан арсенал ракета против копнених циљева које може да употреби на фронту.

„Русија је припремила велике залихе пројектила уочи зиме и видимо нове покушаје удара на електроенергетске мреже и енергетску инфраструктуру Украјине“, рекао је он.

Ова изјава долази усред растућих спекулација да ће западне земље вршити притисак на Кијев да пристане да прекине непријатељства под условима Москве, јер се даље велико финансирање из САД, било директно за војне напоре Украјине или једноставно за владине операције, чини све мање вероватним.

Запад све више схвата да се масовна, вишемесечна офанзива украјинских оружаних снага на руске положаје која је почела у јуну, завршила потпуним неуспехом и огромним жртвама, док је такође погоршала недостатак муниције и опао морал. Све ово указује да је позиција Русије у сукобу све повољнија.

Иако је производни капацитет руског одбрамбеног сектора значајно опао у скоро свим областима од распада Совјетског Савеза, ракетни системи земља-земља и земља-ваздух најмање су погођени падом. На овим просторима су очувани производни капацитети који превазилазе западни свет заједно.

Руско Министарство одбране дало је предност ракетним системима због њиховог високог асиметричног ефекта и економичности. Ово је у великој мери унапредило цео ланац снабдевања и омогућило Русији да значајно повећа производњу кључних ракетних капацитета.

Русија не само да се снабдева муницијом на украјинском фронту и повећава број ракетних јединица, већ истовремено наставља да извози у Белорусију и Индију.

Огромна и све већа супериорност у ракетним системима земља-земља остаје главни фактор који руским трупама даје значајне предности на линији фронта.

Узмимо, на пример, ракетни систем Искандер-М. Њихове испоруке 2023. године врше се неколико пута брже него пре почетка украјинског сукоба. Како је Сергеј Питиков, генерални директор Конструкторског бироа за машинство, рекао на форуму Армија-2023 у августу, „испоруке су повећане неколико пута“.

Сличан налет погодио је и друге системе, као што су балистичке ракете са ваздушним лансирањем Кх-47М2 Кинжал, чији се обим производње повећао пет пута. Резултати нису били спори да утичу на линију фронта. Упечатљив пример су били „двоструки удари“ помоћу система Искандер-М – упркос већој потрошњи пројектила, значајно су повећали губитке у борбеним јединицама Оружаних снага Украјине.

Истовремено, Кијев и западни извори стално упозоравају да је противваздушна одбрана Украјине све више исцрпљена, што ће омогућити руским ракетама да делују са већом ефикасношћу.

Напади на украјинску инфраструктуру од краја 2022. могли би да доведу до депопулације већих градова. Дакле, вреди размотрити могућност продужених удара на кључну инфраструктуру и војне положаје Оружаних снага Украјине ако Русија покуша да појача притисак на Кијев и његове западне присталице пре могућих преговора.

ПАЦОВИ ПРВИ НАПУШТАЈУ БРОД КОЈИ ТОНЕ: Украјина нестаје, Украјинци масовно гину, а Зеленски купио две јахте

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА