Најновије

ПОГЛЕДАЈТЕ ЛУДИЛО: Фантастичан дочек Путина у Абу Дабију (ВИДЕО)

Владимир Путин, руски председник, допутовао је данас у Уједињене Арапске Емирате, а о дочеку који му је припремљен говори цео свет.

Састанак руског председника Владимира Путина и председника Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) Мухамеда бин Заједа ел Нахјана је у току у палати Каср ал Ватан у Абу Дабију, преносе "РИА Новости".

Руски лидер је подсетио да су последњих дана УАЕ прославиле мало више од 50 година од формирања државе. Тим поводом, Путин је честитао годишњицу свом колеги и истакао да је Русија била једна од првих држава која је признала независност УАЕ.

Односи УАЕ и Русије су достигли изузетно висок ниво који је без преседана. Ми смо у непрестаном контакту, додао је руски лидер.

УАЕ су данас главни трговински партнер Русије у арапском свету, а прошле године трговински промет порастао је за више од 67 одсто, нагласио је он. У будућности, очекује се да ће трговинска сарадња бити још већа, додао је.

Данас заједно реализујемо низ крупних пројеката у енергетском сектору, сарађујемо у оквиру ОПЕК+ и, наравно, пажњу посвећујемо и сарадњи у хуманитарној сфери. У успону је и туристички сектор.

Путин је, такође, нагласио да је у УАЕ отворена и руска школа, и том приликом захвалио на томе што је у УАЕ издвојено земљиште на којем ће бити изграђен и православни храм.

УАЕ имају велики значај за стабилизацију ситуације у свету, указао је руски лидер, након чега је додао да ће данас бити размотрене теме попут палестинско-израелског сукоба и ситуације у Украјини.

"Радује ме да УАЕ почињу сарадњу у оквиру БРИКС-а којим ће од следеће године председавати Русија", нагласио је Путин и додао: "Чекаћемо вас на самиту у Казању, у октобру следеће године". 

Ових дана у УАЕ у току је један од најбитнијих форума посвећених климатским променама, рекао је Путин, коментаришући КОП28, оценивши да се све одвија на изузетно високом нивоу и у том плану.

Председник УАЕ Мухамед бин Зајед ел Нахјан је пожелео добродошлицу руском председнику и указао да су односи те две државе на високом нивоу.

У последње време односи се активно развијају у различитим областима у интересу народа обе државе, истакао је бин Зајед и нагласио да цени улогу руског председника у развоју те сарадње.

"УАЕ је највећи арапски инвеститор у руској економији", истиче бин Зајед и додаје да се посебан приоритет даје развоју енергетике, инфраструктуре, технологије.

Абу Даби и Москва заједно сарађују у разним међународним платформама попут БРИКС-а, ШОС-а, а постоји и стратешки дијалог који помаже јачању односа али и размени сатова о питањима које се дешавају у међународној арени, подсећа председник УАЕ.

Авион председника Руске Федерације Владимира Путина слетео је данас нешто пре 11 сати на аеродром у Абу Дабију. Лидера Русије је на аеродрому дочекала делегација председника Уједињених Арапских Емирата.

У част Путиновог доласка, небо над Абу Дабијем обојено је у боје руске заставе.

На путу од аеродрома до палате Путинов аутомобил дочекала је коњичка бригада.

Према протоколу, уприличено је и фотографисање и представљање делегација, јављају "РИА Новости".

Преговори се воде уз учешће делегација, а са руске стране су ту и министар спољних послова Сергеј Лавров, заменик премијера, шеф Министарства индустрије и трговине, заменик премијера, помоћници председника, лидер Чеченије Рамзан Кадиров али и руководилац Централне банке, шеф "Роскосмоса", сувласник "Лукоила" као и председник Међународне боксерске асоцијације.

Погледајте део спектакуларног дочека руског лидера у Абу Дабију:

Прочитајте ОВДЕ о тензијама које Шиптари дижу у Црној Гори

Извор: Правда.рс / РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА