Најновије

ЗЕЛЕНСКИ НА ЦЕДИЛУ: Помоћ Запада смањена за чак 87%

КИЈЕВ - У периоду између августа и октобра, износ новопреузете помоћи Украјини смањен је за 87 одсто у поређењу са истим периодом прошле године, према данас објављеној студији Килског института за светску економију.

Вредност пакета помоћи објављених током ових месеци износила је 2,11 милијарди евра (око 2,2 милијарде долара), што је најнижи ниво од јануара 2022. године, показали су резултати студије.

Извештај је објављен усред све веће неизвесности у вези са даљом помоћи САД Украјини и кашњења у одобравању пакета од 50 милијарди долара за Кијев од стране Европске уније, чему се противе Мађарска и Словачка, преноси Кијев индепендент.

Од 42 донатора које прати ИфВ Киел, само 20 је обећало нове пакете помоћи Украјини у последња три месеца, што представља најмањи удео активних донатора од почетка руске инвазије у пуном обиму.

Сједињене Америчке Државе су и даље највећи војни донатор Украјине, са укупним обимом од преко 47 милијарди долара, наводи се у студији.

Међутим, Немачка брзо сустиже заостатак, издвајањем око 18 милијарди долара војне помоћи Украјини.

Земље Европске уније су колективно надмашиле САД.

Од укупно 26,9 милијарди долара обећаних за тешко наоружање од јануара 2022. до октобра 2023. године, на САД отпада 43 одсто, док на све земље и институције ЕУ заједно отпада 47 одста, стоји у студији.

Републиканци у америчком Сенату, на процедуралним гласањима у среду, блокирали су додатни закон о финансирању који је комбиновао 61 милијарду долара помоћи Украјини са помоћи Израелу и Тајвану, преноси Танјуг.

Раније истог дана, САД су најавиле пакет одбрамбене помоћи Украјини од 175 милиона долара из претходно усмерених повлачења, што је, како је државни секретар Антони Блинкен рекао, био један од последњих пакета војне помоћи Украјини, ако Конгрес не одобри додатна средства.

Прочитајте ОВДЕ о борбама код Доњецка

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА